Hlavní obsah

Kamery zachytily při návštěvě matky prezidenta „ztracený“ Picassův obraz

Foto: Profimedia.cz

Vdova Imelda Marcosová ve své rezidenci v San Juanu. Picassův obraz je na snímku druhý zprava.

Reklama

Do čela Filipín se vrací syn nechvalně proslulého diktátora. Ferdinand Marcos a jeho rodina se za dvacet let vlády v zemi proslavily tvrdými represemi i rozkradením státní kasy až v hodnotě deset miliard dolarů.

Článek

Po vítězství v prezidentských volbách na Filipínách se syn někdejšího diktátora Ferdinand Bongbong Marcos mladší vydal navštívit svou matku, která slavila jeho vítězství. Při té příležitosti zachytily kamery slavný a již několik let se pohřešující obraz španělského surrealisty Pabla Picassa.

Snímky věhlasného díla „Reclining Woman VI“ v sídle vdovy Imeldy Marcosové v San Juanu zaznamenala lokální televize TV Patrol v úterý. Vdova tak nadále profituje z bohatství, které její manžel Ferdinand Marcos zajistil ze státní pokladny v průběhu své vlády, která trvala přes dvacet let.

Slavný Picassův obraz patří mezi 200 obrazů Imeldy a Ferdinanda Marcosových, které si zajistili v době své vlády na Filipínách v letech 1965 až 1986. Neoprávněně nabyté bohatství ze státní kasy následně vládnoucí pár přesouval do Švýcarska. Ukradené peníze sloužily jako zdroj pro jejich okázalý životní styl, včetně nakupování obrazů.

Zda je obraz ze záběru pravý, ale není jasné. Jistý si není ani bývalý komisař tamní prezidentské komise pro dobrou vládu (PCGG) Ruben Carranza. Právě tento orgán vznikl po svržení Marcose, aby pomohl získat zpět vyvedené peníze v hodnotě až 10 miliard dolarů. „Marcos měl ve zvyku nakupovat falešné obrazy, podobně jako falešné obrazy půjčovat k vystavení,“ řekl.

O jeho nepravosti je téměř stoprocentně přesvědčený bývalý předseda komise PCGG Andy Bautista, uvádí britský The Guardian. „Osobně vím, že to, co jsme zabavili, byl padělek,“ uvedl k roku 2014, kdy se obraz dostal na seznam majetku, který byl rodině zabaven.

Obraz se nicméně znovu objevil na veřejnosti v roce 2019, a to v dokumentu The Kingmaker o vdově Imeldě z roku 2019 režisérky Lauren Greenfieldové. Tou dobou se vláda opět pokusila obraz získat, ale nebyl k nalezení, uvádí server The Art Newspaper.

Původ zachyceného obrazu odmítl komentovat i mluvčí nově zvoleného filipínského prezidenta Vic Rodriguez.

Aktuální prezident Bongbong Marcos je synem nechvalně známého diktátora Ferdinanda Marcose staršího, který vládl Filipíncům železnou rukou, věznil disidenty a potlačoval občanské svobody, dokud ho v roce 1986 nesvrhlo lidové povstání.

Rodina Marcosů obvinění z rozkradení miliard dolarů ze státní pokladny dlouhodobě popírá.

Reklama

Doporučované