Hlavní obsah

Kde je Li Šangfu? V Číně zmizel další potentát a svět si domýšlí problémy

Foto: Profimedia.cz

Li Šangfu.

Reklama

Už více než dva týdny se čínský ministr obrany Li Šangfu neobjevil na veřejnosti. Peking pak náhle zrušil jeho schůzku ve Vietnamu. V posledních dnech se tak rojí spekulace o tom, kde by představitel mohl být.

Článek

Čínský ministr obrany Li Šangfu se už více než dva týdny neobjevil na veřejnosti. Minulý týden pak Peking náhle zrušil jeho schůzku s vietnamskými představiteli s tím, že ministr má zdravotní problémy. Informovala o tom agentura Reuters.

Li byl naposledy viděn v Pekingu 29. srpna, kdy přednesl hlavní projev na bezpečnostním fóru s africkými zeměmi. Předtím absolvoval jednání na vysoké úrovni během cesty do Ruska a Běloruska, přiblížila stanice Al-Džazíra. Náhlá zmizení vysokých čínských představitelů z veřejného života jsou nicméně často vnímána jako potenciální známky problémů.

Stažení z veřejnosti vzbuzuje spekulace zejména poté, co v červenci Peking bez vysvětlení vyměnil ministra zahraničí Čchin Kanga po jeho delší nepřítomnosti. V posledních měsících došlo také k otřesům ve vedení raketových sil Lidově osvobozenecké armády.

„Liovo zmizení, které následovalo tak krátce po Čchinovi, vypovídá o tom, jak záhadná může být čínská elitní politika pro okolní svět. Čína pod vedením Si prostě necítí potřebu světu vysvětlovat,“ řekl agentuře Reuters Alfred Wu, docent na Lee Kuan Yew School of Public Policy v Singapuru.

Zmizení čínského ministra zahraničí

Čchin Kang stál v čele čínské diplomacie pouze sedm měsíců. Ve funkci ho nahradil jeho předchůdce Wang I.

Čchinův rychlý vzestup v komunistické straně se přisuzoval částečně jeho dobrým vztahům s prezidentem Si Ťin-pchingem, takže jeho odvolání po pouhých sedmi měsících ve funkci vyvolalo řadu otázek. Čínští představitelé původně tvrdili, že Čchinova nepřítomnost na veřejnosti byla způsobena zdravotními důvody.

„Nejdříve zmizel ministr zahraničí Čchin Kchang, pak velitelé raketových sil a teď se ministr obrany Li Šang-fu už dva týdny neobjevil na veřejnosti. Kdo vyhraje tenhle závod o nezaměstnanost? Čínská mládež, nebo Siův kabinet?“ poznamenal velvyslanec USA v Japonsku Rahm Emanuel.

Možné obvinění z korupce a vyšetřování

Podle zdrojů deníku The Washington Post souvisí nepřítomnost ministra s obviněním z korupce v souvislosti s jeho předchozí funkcí šéfa vojenských zakázek. Deník The Financial Times pak v pátek napsal, že Spojené státy se domnívají, že Li byl zbaven svých povinností a je vyšetřován čínskými úřady.

65letý Li byl do své funkce jmenován v březnu. Čínský ministr obrany se zabývá především obrannou diplomacií a nevelí bojovým jednotkám. Na veřejnosti je méně viditelný než ministr zahraničí, který se často objevuje ve státních médiích.

Jeho nepřítomnost pozorně sledují zejména Spojené státy, které dlouhodobě odmítají zrušit sankce uvalené na něj v roce 2018 za nákup zbraní od největšího ruského vývozce zbraní.

Čínští představitelé opakovaně uvedli, že chtějí tyto sankce zrušit, aby usnadnili lepší diskuze mezi armádami obou stran. Americký ministr obrany Lloyd Austin se v červnu během obranné konference v Singapuru pokusil s Liem jednat, ale nedostal se dál než k podání ruky.

Reklama

Související témata:

Doporučované