Hlavní obsah

Kéž by s námi místo Srbů sousedili Češi, posteskl si kosovský premiér

Foto: Twitter @albinkurti

Pondělní panel na bledském fóru – třetí zprava kosovský premiér Albin Kurti, třetí zleva srbská premiérka Ana Brnabićová.

Reklama

Ve slovinském Bledu probíhá každoroční strategické fórum, jehož se účastní zástupci různých zemí. Jeden z pondělních panelů se stal pomyslnou arénou srbské premiérky a jejího kosovského protějšku. A došlo i na Česko.

Článek

„V Kosovu má Evropská unie 94% podporu, v Srbsku je to 35 %. My jsme zavedli sankce proti Ruské federaci, Srbsko o tom neuvažuje. Nedistancovali se ani od Miloševiče, ani od Putina, což pro nás není snadné,“ pronesl v rámci pondělního panelu bledského fóra Albin Kurti, premiér Kosova, na adresu srbsko-kosovských vztahů.

Svými slovy reagoval na svou srbskou kolegyni Anu Brnabićovou, která se v rámci tématu nechala slyšet, že Srbové „žijí pro mír a stabilitu“. Během panelu pak také měla zpochybňovat nezávislost Kosova a poukázala na to, že Kosovo nedbá Bruselské dohody z roku 2013.

Podle té by například na severu Kosova mělo vzniknout jakési společenství srbských obcí. To se ovšem nestalo a region je často důvodem, proč se Kosovo dostává do mezinárodního tisku.

„Chci normalizovat vztahy a okamžitě bych to udělal, kdyby mým sousedem byla například Česká republika. Normalizace vztahů se Srbskem je ale mnohem obtížnější,“ dodal Kurti ve své reakci.

Normalizace vztahů mezi Kosovem a Srbskem je pravidelně se vracejícím tématem, které jako by nemělo konce. Jednání obou zemí na nejvyšší úrovni na nějakou dobu utichlo kvůli několika rozkolům, v září by se ale opět mělo zasednout k jednacímu stolu.

Na zintenzivnění dialogu apelovala sama Evropská unie, která v Bruselu lídrům Srbska i Kosova poskytuje místo pro jednání. Co se pak týče kosovských vztahů s Českem, o jejich stavu může dobře vypovídat fakt, že česká vláda do Prištiny vysílá svého vůbec prvního velvyslance.

Reklama

Související témata:
Bled Strategic Forum

Doporučované