Hlavní obsah

KLDR přivítá první skupinu turistů po čtyřech letech. Přijedou z Ruska

Foto: Andy Liu, Shutterstock.com

Ruští turisté jsou po zářijovém summitu a dodávkách zbraní dalším dokladem sbližování Ruska a Koreje. Ilustrační fotografie.

Reklama

Severní Korea na začátku pandemie koronaviru uzavřela své hranice a dosud pro žádné cizince je neotevřela. V únoru ale přivítá první skupinu ruských turistů, kteří v zemi stráví čtyři dny.

Článek

Po čtyřech letech se Severní Korea „otevírá“ světu. V únoru sem zavítá skupina ruských turistů, kteří mají v zemi strávit čtyři dny, píše agentura Reuters. Stanou se prvními cestovateli, kteří se do země po delší době podívají. Na začátku koronavirové pandemie Severní Korea zavedla jedny z nejpřísnějších opatření na světě a uzavřela hranice, které doposud zahraničním turistům neotevřela.

Cestu za lyžařským dobrodružstvím inzerovala agentura se sídlem ve Vladivostoku. Podmínky domluvil gubernátor ruského Primorského kraje – který se Severní Koreou sousedí –, když byl v prosinci na jednání v Pchjongjangu, informovala agentura s odkazem na příspěvek regionální vlády na Telegramu.

Čtyřdenní zájezd se uskuteční 9. února a podle on-line itineráře bude zahrnovat zastávky v Pchjongjangu a lyžařském středisku. Simon Cockerell, generální ředitel společnosti Koryo Tours se sídlem v Pekingu, která se ovšem na cestě nepodílí, agentuře Reuters řekl, že jeho partneři v Severní Koreji potvrdili, že se ruská návštěva uskuteční za zvláštních okolností.

„Je to dobré znamení, ale zdráhal bych se říci, že to nutně povede k širšímu otevření. Především kvůli zvláštním okolnostem této cesty. Ale vzhledem k tomu, že zde více než čtyři roky žádný turista nebyl, lze jakoukoli turistickou cestu považovat za pozitivní krok vpřed,“ uvedl Cockerell. Turistický ruch je z velké části nedotčen rezolucemi Rady bezpečnosti OSN, které omezují obchodování se Severní Koreou kvůli jejímu programu jaderných zbraní a balistických raket.

Návštěva je také do jisté míry potvrzením rusko-korejského sbližování. Například v září se ruský prezident Vladimir Putin setkal na summitu ve východním Rusku se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem. Tenkrát se oba vzájemně zavázali k prohloubení spolupráce v hospodářské, politické a vojenské oblasti navzdory mezinárodním sankcím.

Reklama

Doporučované