Hlavní obsah

Klimtova Dáma s vějířem se stala nejdražším prodaným obrazem v Evropě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Sothebys.com

Obraz Gustava Klimta Dáma s vějířem.

Reklama

Rakouský malíř Gustav Klimt dokončil dílo ovlivněné japonskou estetikou krátce před svou smrtí v roce 1918. V úterý se Dáma s vějířem vydražila za 85,3 milionu liber, v přepočtu jde o zhruba 2,35 miliardy korun.

Článek

Dáma s vějířem, obraz rakouského malíře Gustava Klimta, se v úterý vydražila za rekordní částku 85,3 milionu liber (v přepočtu asi 2,35 miliardy Kč). Jde tak o nejdražší obraz prodaný v evropské aukci.

Barevné dílo, které je silně ovlivněné estetikou japonského umění, se stalo posledním portrétem, které Klimt před svou smrtí v roce 1918 dokončil. Obraz zůstal na stojanu v jeho ateliéru poté, co autor zemřel ve věku 55 let na zápal plic.

Klimtova díla se těší na uměleckém trhu velké popularitě. Dámu s vějířem v úterý na aukční síni Sotheby’s prodával soukromý majitel, který ji koupil v roce 1994 za 11,6 milionu dolarů (251 milionů korun). Cena díla se tak za posledních 30 let zvýšila téměř desetkrát.

V evropské aukci byla dosud nejdražším prodaným dílem socha Alberta Giacomettiho Kráčející muž I, která se před 13 lety vydražila v Londýně za 65 milionů liber (1,79 miliardy korun), uvádí ČTK.

Reklama

Související témata:

Doporučované