Hlavní obsah

Končí spor, který sledoval celý svět šachu. Žádný podvod se nekonal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: B. Lenoir, Shutterstock.com

Norský šachový velmistr Magnus Carlsen na archivním snímku.

Reklama

Skoro po roce se šachisté Hans Niemann a Magnus Carlsen usmířili a vyřešili spor z turnaje v St. Louis. Carlsen tehdy obvinil Niemanna z podvádění. Teď uznal, že se nic takového nestalo.

Článek

V říjnu loňského roku se v šachovém světě odehrál ojedinělý skandál. Šachový velmistr z Norska Magnus Carlsen obvinil vycházející hvězdu širší šachové špičky Američana Hanse Niemanna z podvodu, když s ním nečekaně prohrál na turnaji Sinquefield Cup v americkém St. Louis.

Nyní po více jak deseti měsících tahanic plných vzájemného osočování je kauza u konce. Soupeři se usmířili, oznámila podle BBC online šachová platforma Chess.com. Carlsen uznal, že Niemann při zápase nepodváděl.

Dnes dvacetiletý Niemann se během sporu nakonec přiznal, že za svou kariéru několikrát podváděl. Nicméně šlo podle něj o zápasy na zmíněné online platformě, a to už v době, kdy mu bylo 12, respektive 16 let. Odmítal, že by se to stalo i při partii s Carlsenem nebo některé jiné, kdy byl protivníkovi tváří v tváří.

Web v reakci na to jeho profil suspendoval a oznámil podezření, že hráč podváděl v bezmála stovce online zápasů. Důležité však je, že zpráva Chess.com nepotvrdila, že by Niemann podváděl i při zápase s Carlsenem.

Obě strany spolu od června jednaly, aby spor vyřešily. Jejich snahu podporoval i web Chess.com, který uvítal, že se díky urovnání může celý šachový svět posunout vpřed.

Platforma také potvrdila, že Američan je vítán na všech budoucích turnajích organizace. Carlsen přijal výsledky šetření organizace a potvrdil, že by byl ochotný s Niemannem opět hrát.

Spor mezi Niemannem a Carlsenem svět šachu pozorně sledoval. Vznikla spousta teorií, jak vlastně mohl Američan podvádět

„V šachovém světě za posledních x let nepamatuji nic závažnějšího. Přirovnal bych to k zápasu o titul mistra světa mezi Vladimirem Kramnikem a Veselinem Topalovem, kde došlo k podobné věci a Topalov obvinil Kramnika z podvádění. To už je ale 16 let,“ uvedl loni pro Seznam Zprávy Martin Petr, předseda Šachového svazu České republiky.

Poukázal na to, že podvody v šachovém světě nejsou příliš časté, zvlášť při partiích tváří v tvář. U takových se ale zároveň porušení pravidel velmi těžko prokazuje zpětně.

Reklama

Související témata:

Doporučované