Hlavní obsah

Kosatky potopily u španělského pobřeží již třetí plavidlo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Kosatky jsou považovány za extrémně inteligentní. Snímek je ilustrační.

Reklama

Zdánlivě koordinované útoky kosatek již vedly k potopení tří plavidel u španělských břehů. Podle vědců může být důvodem pomsta či trauma.

Článek

Počet interakcí kosatek s námořníky se v posledních letech zvyšuje. Přestože většinou setkání není pro lidi nijak nebezpečné, u španělských břehů kosatky v poslední době potopily už tři jachty.

„Jednou z teorií je, že jedna samice kosatky utrpěla traumatický incident s lodí – ‚kritický moment agónie‘, který ji přiměl k útoku na plavidla,“ uvedl Alfredo López Fernandez, mořský biolog z University of Aveiro v Portugalsku, píše list The Washington Post. Vědci se domnívají, že útočné chování po tomto „kritickém okamžiku agónie“ se šíří mezi populací prostřednictvím sociálního učení.

Fotografie superpredátorů

Mistr světa ve volném potápění Arthur Guerin-Boeri se ponořil do ledových vod norských fjordů. V temnotě a chladu čelil jednomu z největších mořských predátorů – kosatkám.

Většina interakcí lodí s kosatkami u Pyrenejského poloostrova v posledních několika letech byla krátká a způsobila plavidlům minimální poškození, a to se jednalo o stovky případů. Nejméně třikrát však kosatky jachtu potopily, včetně incidentu z počátku května. Tři kosatky dravé zasáhly jachtu v noci na 4. května v Gibraltarském průlivu u pobřeží Španělska a poškodily kormidlo, píše server Live Science. „Byly tam dvě menší a jedna větší kosatka,“ řekl kapitán Werner Schaufelberger německému časopisu Yacht.

„Ty menší narážely na kormidlo, zatímco ta největší opakovaně narážela do lodi plnou silou ze strany,“ dodal. Španělská pobřežní stráž zachránila posádku a odtáhla loď do města Barbate, ta se však potopila u vjezdu do přístavu.

Dva dny předtím napadlo hejno šesti kosatek jinou plachetnici plující Gibraltarskou úžinou. Greg Blackburn, který byl na palubě plavidla, byl svědkem toho, jak matka předváděla svým mláďatům, jak zaútočit na kormidlo. „Určitě to byla nějaká forma učení v praxi,“ řekl Blackburn.

Minulou středu pak nahlásil útok kosatek také britský pár, který se plavil u pobřeží Maroka na menší plachetnici. Podle deníku Daily Mail útok hejna kosatek trval až hodinu. Zvířata narážela na kormidlo a boky lodi. Článek Lopeze Fernandeze v časopise Marine Mammal Science hovoří o dalších možných příčinách útoků kosatek na lodi. Může se jednat o úbytek kořisti či narušení lodní dopravou, avšak údajně nelze vyloučit ani „přirozenou zvědavost kosatek“. Text rovněž varoval, že pokud bude situace pokračovat nebo se zintenzivní, může se stát skutečným problémem z hlediska bezpečnosti námořníků, ale také kosatek, které jsou v regionu ohroženy. Kosatky jsou známé jako extrémně inteligentní zvířata schopná naučit jedno druhé určité chování, včetně jednání, které je možné interpretovat jako násilné.

Reklama

Související témata:

Doporučované