Hlavní obsah

Fotky: Z královny Alžběty se v den narozenin „stala“ Barbie

Britská královna Alžběta II. v tichosti slaví 96. narozeniny. Americký výrobce hraček Mattel při té příležitosti na její počest uvádí na trh novou panenku Barbie – samotnou královnu.

Reklama

Článek

Panenku nechal hračkářský gigant navrhnout podle oficiálního portrétu královny, který vznikl před deseti lety, kdy se slavilo 60 let od nástupu Alžběty II. na trůn.

Foto: Profimedia.cz

Panenka Barbie v Buckinghamském paláci.

Barbie tak má typický účes, tiáru, dlouhé slonovinové šaty a modrou šerpu. Mattel se snažil napodobit i ty nejmenší detaily jako například šperky, brože a řády, které měla královna připnuté na šerpě a šatech, naopak se ale nezdržoval přesným zobrazením obličeje – královna jako Barbie vypadá o desítky let mladší a není si příliš podobná.

Foto: Profimedia.cz

Barbie se prodávala za 75 dolarů (1 700 Kč) a rychle se vyprodala.

Foto: Profimedia.cz

Panenka Barbie před Buckinghamským palácem.

Nejdéle vládnoucí britská panovnice bude dnes narozeniny slavit v soukromí na svém panství Sandringham v hrabství Norfolk. Připojí se k ní rodina a přátelé, napsal server BBC.

„Myslím, že královna dodržuje svůj postoj Zachovej klid a pokračuj (Keep calm and carry on) i co se týče narozenin. Prostě nemá ráda, když se kolem nich dělá humbuk,“ citovala agentura AP Emily Nashovou, redaktorku magazínu Hello, která píše o královské rodině.

Foto: Profimedia.cz

Alžběta II. je nejdéle vládnoucí panovnicí v britské historii.

Alžběta se stala královnou po smrti svého otce Jiřího VI. v únoru 1952, korunovace proběhla až v následujícím roce. Hlavní část oslav jejího platinového výročí je naplánována na začátek června.

Foto: Profimedia.cz

Speciální edice panenky s podobou panovnice vznikla hlavně u příležitosti oslav 70 let od jejího nástupu na trůn.

Foto: Profimedia.cz

Panenka Barbie královna Alžběta.

Reklama

Doporučované