Hlavní obsah

Kreml má připravený plán útěku, tvrdí bývalý poradce Putina

Foto: Shag 7799, Shutterstock.com

Ruský prezident Vladimir Putin.

Reklama

Podle nejmenovaných zdrojů se v okolí ruského prezidenta již na jaře rozběhl projekt přezdívaný Noemova archa.

Článek

„Obvykle zasvěcené příběhy nevyprávím, ale dnes udělám výjimku. Zaprvé, příliš důvěřuji zdroji, a za druhé, informace je velmi šťavnatá,“ napsal ve středu na svůj telegramový účet Abbas Galljamov, který v minulosti připravoval projevy Vladimiru Putinovi.

Podle Galljamova mají ruský prezident a jeho blízké okolí plán na útěk do zahraničí pro případ, že by se situace kolem invaze na Ukrajině nevyvíjela v jejich prospěch. Jeho informace pocházejí od nejmenovaných osob, které mají do situace „vhled“, píše server Newsweek.

Podle těchto zdrojů se již na jaře rozběhl projekt nazvaný „Noemova archa“.

„Jak už napovídá název, jde o hledání nové země, kam se vydat v případě, že se to ve vlasti stane zcela nepohodlné. Vůdcovo okolí totiž nevylučuje, že (Putin) válku prohraje, bude zbaven moci a bude se muset někam urychleně evakuovat,“ uvedl Galljamov.

Nejprve Kreml údajně zvažoval nouzový přesun do Číny. Podle serveru The Daily Beast tato varianta ale následně padla zejména proto, že Číňané opovrhují „poraženými“. Pozornost Putina a jeho okolí se následně přesunula na Argentinu a Venezuelu.

„Mužem v terénu“, který připravuje možný útěk do Venezuely, je podle Galljamovova zdroje Jurij Kurilin - viceprezident a personální ředitel ruské energetické společnosti Rosněfť.

Moc vagnerovců v Moskvě

Zakladatel Vagnerovy armády Jevgenij Prigožin, známý také jako „Putinův šéfkuchař“, má v Kremlu stejný politický vliv jako ministr obrany Sergej Šojgu nebo ministr zahraničí Sergej Lavrov, jak řekl bývalý ruský oligarcha a současný disident Michail Chodorkovskij.

„V létě formálně odstoupil ze společnosti a nyní se plně věnuje ‚Noemově arše‘,“ napsal Galljamov. „Má americké občanství a dobré konexe,“ podotkl.

Ve Venezuele si podle citovaného zdroje ruští představitelé vyhlédli zejména nemovitosti na ostrově Margarita. Jsou prý přesvědčeni, že tam budou ochráněni před možným vydáním.

Telegramový kanál projektu Možem objasniť, který financuje v minulosti vězněný ruský podnikatel a Putinův odpůrce Michail Chodorkovskij, s odvoláním na dva zdroje blízké prezidentské administrativě a zdroj z Rosněfti uvedl, že vysoce postavení úředníci již ve Venezuele začali skupovat nemovitosti a pracují na získání práva k pobytu. Níže postavení úředníci v prezidentské administrativě a ruské vládě pak usilují o rezidenční práva v zemích jako Ekvádor, Paraguay a Argentina.

Reklama

Doporučované