Hlavní obsah

Putinův kritik: Vagnerovci mají v Kremlu stejnou moc jako klíčoví ministři

Foto: Profimedia.cz

Ruský podnikatel Jevgenij Prigožin dlouhá léta popíral zprávy o tom, že stojí v čele vagnerovců. K založení skupiny se nakonec přiznal v září.

Reklama

Zprávy o rostoucím vlivu šéfa Vagnerovy skupiny v Kremlu se kupí. Podle bývalého ruského oligarchy dostává pokyny přímo od ruského prezidenta Vladimira Putina. Má k němu dokonce stejný přístup jako oficiální vládní představitelé.

Článek

Zakladatel Vagnerovy armády Jevgenij Prigožin známý také jako „Putinův šéfkuchař“ má v Kremlu stejný politický vliv jako ministr obrany Sergej Šojgu nebo ministr zahraničí Sergej Lavrov. Britskému výboru, který se sešel, aby projednal označení vagnerovců za teroristickou organizaci, to řekl bývalý ruský oligarcha a současný disident Michail Chodorovskij.

Jeho výpověď souzní s dřívějšími informacemi amerických tajných služeb, které tvrdily, že Prigožinova moc v Kremlu sílí. Usuzovaly tak mimo jiné z informací, že se majitel vagnerovců nedávno setkal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, aby si osobně postěžoval na to, jak Moskva vede válku na Ukrajině.

Podle Chodorovského udržuje šéf soukromé armády s Putinem velmi blízké vztahy a má k němu stejný přístup jako oficiální vládní představitelé.

„Je v přímém kontaktu s prezidentem Putinem a dostává pokyny přímo od něj,“ uvedl podle britského listu The Times před výborem Chodorovskij, hlasitý kritik Kremlu, který býval nejbohatším mužem v Rusku, než kvůli sérii trestních stíhání o většinu majetku přišel. „S Putinem se setkává osobně velmi často,“ dodal.

Donedávna na sebe Prigožin na veřejnosti příliš neupozorňoval. K tomu, že stojí v čele žoldnéřské Vagnerovy skupiny se otevřeně přiznal teprve koncem září poté, co to dlouhá léta sveřepě odmítal.

Více o mocenské pozici šéfa vagnerovců

Americké zpravodajské služby podle deníku Washington Post upozornily na rostoucí vliv zakladatele tzv. vagnerovců Jevgenije Prigožina. Má to dokládat jeho nedávná schůzka s Vladimirem Putinem, kde kritizoval ruskou armádu.

Silná, ale stále vratká pozice

Od té doby, co vystoupil ze stínu, se jeho veřejná vyjádření začala kupit. Prigožin téměř současně s přiznáním vlivu ve Vagnerově armádě kritizoval ruské ministerstvo obrany v čele s Šojguem za neúspěchy ve válce na Ukrajině. Jeho silná pozice v Kremlu začala být stále zřejmější a ruské elity se ho tak právem začaly obávat.

Podle deníku The Guardian, který citoval Chodorovského, lze Prigožinův sílící vliv ilustrovat jmenováním nového velitele ruských jednotek na Ukrajině Sergeje Surovikina, na němž se Putinův šéfkuchař podílel. Se Surovikinem, který razí tvrdou putinovskou linii, Prigožin v bojích na Ukrajině blízce spolupracuje.

Oblibě Putina se Prigožin těší nejspíše proto, že vagnerovci jsou v posledních týdnech jedinou složkou ruských sil, které se daří na Ukrajině zaznamenávat územní zisky, konkrétně v Doněcké oblasti. A to i přesto, že jejich tvrdé jádro tvoří pouze 7 tisíc žoldáků.

Chodorkovskij ovšem tvrdí, že i Prigožinova pozice uvnitř Kremlu zůstává vratká. „Pokud by měl Putin jakékoliv pochyby o jeho loajalitě, neváhal by proti němu tvrdě zasáhnout,“ domnívá se Chodorovskij. Putin by ho podle něj mohl obvinit z vedení žoldnéřské skupiny, praktiky, kterou ruské zákony oficiálně zakazují.

Prigožin od začátku konfliktu na Ukrajině do bojů naverboval tisíce mužů, kteří si v ruských věznicích odpykávali své tresty. Za účast ve válce jim slíbil svobodu, za případné zběhnutí jim pohrozil popravou. Kritiku povolávání trestanců odbil slovy: „Buď vězni a žoldáci, nebo vaše děti.“

O co hraje majitel Vagnerovy armády

Temný ruský podnikatel Jevgenij Prigožin teprve nedávno vystoupil ze stínu. Přiznal se k založení soukromé armády a veřejně zkritizoval vedení operace na Ukrajině.

Díky svému úzkému vztahu k prezidentovi Prigožin v Rusku znervózňuje i lidi z nejvyšších mocenských kruhů. „Současná ruská elita se ho velice bojí,“ řekl Seznam Zprávám ruský politický analytik Ivan Preobraženskij.

Právě z tohoto důvodu podle Chodorovského v posledních měsících vzrostla obliba Vagnerovy armády. Paramilitární skupina se totiž ukázala jako možná alternativa k rozsáhlé „částečné“ mobilizaci, která ani v Rusku není příliš populární.

Existence žoldnéřských jednotek, jako jsou vagnerovci, je výhodná i pro Putina. Ohlášení všeobecné mobilizace by pro něj bylo velmi riskantním krokem, který by mohl významně oslabit jeho pozici v ruské společnosti. Podle Chodorovského navíc Putin vagnerovce využívá k tomu, aby mohl lhát, popírat odpovědnost a provádět nezákonnou zahraniční politiku.

Vojáci Vagnerovy soukromé armády jsou obviněni z páchání zvěrstev nejen na Ukrajině, ale také v Sýrii a v Africe. „Mají na svědomí terorismus a zabíjení,“ vysvětluje Chodorovskij, podle kterého měly západní země proti soukromé armádě zasáhnout už dávno.

Pokud by byli vagnerovci ve Velké Británii označeni za teroristickou organizaci, britské úřady by mohly zmrazit jejich majetek a zablokovat jejich internetové materiály. Podle deníku The Times by se však jednalo především o symbolický krok, neboť vagnerovci v Británii podle dostupných informací významným majetkem nedisponují.

Reklama

Doporučované