Hlavní obsah

Kreml sahá po větší kontrole internetu. Chce utišit kritiku války

Foto: Profimedia.cz

Zničený ruský tank nedaleko Chersonu. Obrázek, který si Kreml nepřeje ukazovat domácímu publiku.

Reklama

Kreml zřejmě posílí dosah a účinek vlastní propagandy na ruském internetu. Větší kontrolu nad informacemi si už na začátku listopadu získala FSB. Cílem je vyšší kontrola zpráv o válce na Ukrajině, uvádí Institut pro studium války.

Článek

Podle nejnovější analýzy Institutu pro studium války (ISW) se Kreml snaží zvýšit kontrolu nad ruským internetem a informačním prostorem.

ISW s odkazem na ruský deník Kommersant uvádí, že ruská státní Duma zřejmě ještě do konce letošního roku představí a schválí zákon, který bude upravovat fungování ruského internetu a přístup k informacím. Legislativa by měla cílit na regulaci vyhledávacího algoritmu, který uživatelům doporučuje internetový obsah.

Návrh zákona sepsal poslanec ruské státní Dumy a náměstek pro informační politiku Anton Gorelkin. V rámci návrhu budou regulovány například sociální sítě, nástroje pro hledání na internetu a internetové obchodní platformy.

Podle některých ruských válečných blogerů vyhledávací algoritmy znesnadňují režimu šířit svou propagandu, protože lidem informace předkládají podle jejich preferencí. Zákon by měl v tomto pomoct ruské propagandě.

Jak funguje ruská propaganda?

Důležitou součástí válečné strategie Ruské federace jsou „vlivové operace“. Pavel Kasík je podrobně popsal v článku, který vyšel týden před únorovou invazí:

O ruské propagandě se Filip Harzer bavil s ředitelkou ukrajinského vládního Centra pro strategickou komunikaci:

Petr Juna ukazuje, jak rychle ruská propaganda na internet chrlí různé alternativní výklady reality:

Dvě důležité strategie ruské propagandy popisuje Denisa Hejlová:

Vlastníci a provozovatelé internetových stránek a platforem budou podle zákona povinni umožnit ruské vládě, aby zamezila přístupu na jejich stránky specifickým uživatelům, kteří budou ruskými státními orgány vyhodnoceni jako problémoví.

Podobné podmínky na ruském internetu platily už před invazí na Ukrajinu. Vztahovaly se například na sítě Facebook, Instagram nebo YouTube.

Podle ISW je tato legislativa pokusem ruské vlády, jak prezentovat a bránit ruské válečné snahy domácímu publiku. Zároveň to Kremlu umožní lépe se vypořádávat s domácím a zahraničním disentem.

Už na začátku tohoto měsíce přišla se zásahem do informačního prostoru v zemi také Ruská Federální služba bezpečnosti (FSB). Konkrétně přijala usnesení, které jí dává mandát pro kontrolu nad informacemi, jež sice nejsou brány jako přísně tajné či tajné, ale jsou důležité pro bezpečnost Ruska.

Týká se to primárně informací spojených s válkou na Ukrajině a armádou. Pod usnesení spadají například informace jako „prognózy vývoje vojensko-politické a strategické situace“ nebo „dodržování práv, morální a psychologický stav ruských jednotek“. Krok FSB zásadně ovlivní ruské válečné blogery, kteří na internetu často diskutují a kritizují válečné kroky Ruska na Ukrajině.

Plánované legislativní kroky ruské státní Dumy a výnos ruské Federální služby bezpečnosti jsou podle ISW snahou ruského režimu utišit kritiku ruských neúspěchů na Ukrajině. Cenzura informačního prostoru na internetu má omezit domácí i zahraniční kritické kanály.

Reklama

Doporučované