Hlavní obsah

Kyjev podezírá Rusy, že si pro útoky kupují satelitní snímky od firem z USA

Foto: A_Lesik, Shutterstock.com

Následky ruského raketového útoku na Oděsu. Archivní foto.

Reklama

Objednání satelitního snímku konkrétní oblasti přijde na stovky až tisíce dolarů, upozornil server The Atlantic. Rusové si je podle něj mohou objednávat prostřednictvím třetích stran.

Článek

Ukrajinci mají podezření, že Rusko vede údery střelami s plochou dráhou letu za pomoci satelitních snímků, které jim poskytují americké společnosti. S odvoláním na nejmenovaný ukrajinský vojenský zdroj to napsal server The Atlantic.

Postup je podle armádního zdroje jasný: Družice místo vyfotí a za několik dní či týdnů tam přiletí raketa. Následně satelit pořídí další snímky, aby případně zmapoval rozsah škod.

Server poznamenává, že může jít o náhodu, ale podezřelých případů přibývá. A jelikož mnoho společností zabývajících se satelitním snímkováním nabízí archivní snímky s daty a souřadnicemi, lze si prohlédnout desetitisíce snímků pořízených na Ukrajině a všimnout nezvyklých vzorců.

Podezření, že pravděpodobně dochází k nákupu snímků, má i Konrad Muzyka, uznávaný nezávislý polský vojenský analytik a zakladatel společnosti Rochan Consulting, která se věnuje právě bezpečnostním otázkám se zaměřením na Rusko a Bělorusko.

The Atlantic přidává několik příkladů. V týdnu před 2. dubnem 2022, jen krátce po začátku ruské invaze, byly u amerických společností nejméně devětkrát poptány snímky odlehlého letiště u ukrajinského Myrhorodu. Rakety ho zasáhly právě 2. dubna a o týden později přišel znovu požadavek na snímky místa.

Satelitní snímkování předcházelo podle serveru i úderům v městských oblastech. Ve Lvově krátce před 26. březnem 2022 někdo zadal satelitu úkol zmapovat továrnu, která vyrábí vojenské pancéřové pláty. I ta byla následně zasažena.

Koncem letošního ledna si pak někdo objednal aktuální snímky Kyjeva, a to krátce předtím, než byla metropole terčem raketového útoku.

Přečtěte si o ruských snahách ve vesmíru

Že se jaderná zbraň k ničení satelitů nepřítele nehodí, je známo už z historie. Podle oslovených expertů na vesmírnou bezpečnost dává větší smysl zbraň s jaderným napájením.

Takových případů jsou stovky. Ukrajinci tvrdí, že sledují přelety ruských družic, donedávna ale nepředpokládali, že by ve prospěch Ruska snímkovaly satelity spojenců.

Kateryna Černohorenková, zástupkyně ukrajinského ministra obrany, serveru The Atlantic řekla, že americké satelitní společnosti podporují Ukrajinu. Kyjev má nicméně podezření, že Moskva satelitní snímky od Američanů nakupuje prostřednictvím společností třetích stran a že je může používat k ozbrojené agresi proti Ukrajině.

Za pár tisíc dolarů

Objednání snímků je podle serveru snazší, než by se mohlo zdát. Zastaralé a rozmazané snímky lze na Google Maps získat zdarma, ty čerstvé – a ostré – stojí o něco více.

Na webu SpyMeSat sledují satelity různých společností a poskytnou odhad nákladů na nový snímek pořízený při příštím přeletu nad vybraným místem. V oboru se objednání snímku od satelitu nazývá „tasking“.

Společnosti nabízejí překvapivě rychlé zpracování za několik stovek až tisíc dolarů. Větší rychlost a vyšší rozlišení cenu zvyšují.

Archivní snímky z Ukrajiny naopak vyjdou levněji. Některé cíle jsou nehybné (například letecké základny), mohou být tak monitorovány dlouhodobě – někdy i týdny či měsíce před zamýšleným útokem.

Sledování parkoviště před továrnou nebo kasárnami může zájemci říct, kdy je budova plná a kdy je prázdná. Zásah plné budovy připraví o život více lidí, teoreticky tak snímky mohou zvýšit počet ukrajinský obětí za minimální cenu, podotýká The Atlantic.

Snímek na přání za 1200 dolarů

Reportér serveru The Atlantic zadal při přípravě článku firmě požadavek na zmapování jeho pracovního bytu v Oděse na začátku války. Dostalo se mu odpovědi, že si může objednat snímek z jejího satelitu za 1200 dolarů, až za pár hodin přelétne nad zadanou lokalitou. „Kdybych poté napsal na střechu velkými písmeny ‚Bombardujte mě‘, do pořízení snímku by barva nezaschla,“ glosuje to reportér.

Kontrola přeprodávání snímků

Maxar a Planet, dvě největší společnosti, které se v USA komerčním satelitním snímkováním zabývají, tvrdí, že své zákazníky pečlivě prověřují. A že dodržují americké zákony, které po začátku invaze zakazují transakce s Ruskem.

Ani jedna firma nebyla ochotna sdělit, zda někdy zjistila, že by Rusko využívalo její snímky. Nechtěly ani popsat, jak své klienty prověřují či jak by reagovaly, pokud by si všimly podezřelého vzorce objednání snímku – raketový útok na ukrajinské letiště.

„Pravidelně provádíme důkladné přezkoumání zabezpečení,“ uvedl mluvčí Maxaru s tím, že pro snímky z Ukrajiny zavedli „přísnější kontroly“.

Server uvedl, že „není známo nic, co by nasvědčovalo tomu, že by si Maxar či Planet byly problému vědomy a jsou za něj zodpovědné“.

I ukrajinský vojenský zdroj poznamenal, že nemá důvod se domnívat, že společnosti podporují Rusko ve válce. 

Planet i Maxar hodně obchodují s americkou vládou a jakákoliv vědomá pomoc Rusku by je ohrozila. Aby se snímky nedostaly do ruských rukou, budou muset satelitní společnosti kontrolovat nejen to, od kterých klientů přijímají zakázky, ale také přeprodej dat.

Starlink v ruských službách

Ukrajinská rozvědka má údajně důkaz, že Rusko v boji využívá internet od služby Starlink Elona Muska. Tomu už delší dobu nasvědčují i další zprávy nezávislých médií. Musk zřejmě nemá jednoduchý recept, jak problém řešit.

Bývalý americký představitel, který se zabýval regulací komerčních satelitů, serveru The Atlantic řekl, že na začátku invaze se společnosti na americkou vládu pravidelně obracely s žádostí o pomoc při určování, zda jejich zákazníci nemohou pracovat pro Rusy.

„Bylo to zmatené období,“ podotkl s tím, že od té doby se firmy zlepšily ve vyhodnocování svých zákazníků.

Zástupkyně ukrajinského ministra obrany Černohorenková redakci napsala, že vláda v Kyjevě „navrhne mechanismus pro řešení tohoto problému“.

Reklama

Doporučované