Hlavní obsah

Kyjev zprovoznil vlastní námořní koridor. Pro náklad jím pluje pět lodí

Foto: AlyoshinE, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Ukrajina se snaží zabezpečit bezpečný vývoz svých komodit, převážně obilí, do světa. K tomu jí má pomoci nový námořní koridor v Černém moři. Jeho efektivita bude pro ukrajinskou ekonomiku velmi důležitá.

Článek

Kyjev oznámil, že do ukrajinských přístavů v Černém moři míří pro náklad celkem pět lodí. Jejich konečným cílem pak bude hlavně Afrika. Další tři plavidla už podle ukrajinských úřadů přístavy se zbožím na palubě opustila.

Lodě plují z a do ukrajinských černomořských přístavů i přes ruskou blokádu, kterou Moskva vyhlásila po neprodloužení Černomořské obilné dohody před pár měsíci, informoval Bloomberg.

Lodě mířící do ukrajinských přístavů – Olga, Ida, Danny Boy, Forza Doria a New Legacy – by měly do Afriky a Evropy vyvézt přes 120 tun obilí. Oznámil to ukrajinský ministr pro infrastrukturu Oleksandr Kubrakov. Lodě plují do přístavů Čornomorsk a Pivdenyj koridorem, jejž v oblasti udržuje ukrajinské námořnictvo.

Zajištění bezpečné námořní trasy je pro ukrajinský vývoz obilí nesmírně důležité. Na začátku ruské blokády, kdy Moskva hrozila, že potopí každou ukrajinskou loď plující po Černém moři, začali Ukrajinci využívat přístavy na Dunaji. Ty se však brzy staly terčem ruských dronů, a Kyjev tak musel hledat další způsob, jak obilí a jiné zboží na lodě naložit a dopravit do destinací.

Problémy s transportem obilí jasně ukazuje porovnání vyvezeného objemu obilí v srpnu a září. V srpnu se Ukrajině podařilo vyvézt téměř tři miliony tun obilí. V září už se podařilo exportovat „jen“ 1,75 milionu tuny.

Trojice lodí, která už zamířila s ukrajinským zbožím do zahraničních přístavů, veze na svých palubách obilí a další zemědělské výrobky i železnou rudu. První z lodí opustila přístav v Oděse a vydala se na plavbu novým námořním koridorem v srpnu.

Ukrajinci neutralizují ruskou flotilu

Rusko oznámilo po vypovězení obilné dohody, že všechny lodě mířící do ukrajinských přístavů bude považovat za plnohodnotné vojenské cíle. O pár dní později obdobným prohlášení kontroval Kyjev.

Moskva se od začátku války snaží zničit ukrajinskou infrastrukturu na pobřeží Černého moře. Jde hlavně o přístavy, ale Ukrajinci se postupně naučili útokům efektivně bránit. I s pomocí západních systémů protivzdušné obrany.

Časem převzali iniciativu a začali útočit na ruské cíle na černomořském pobřeží. Terčem útoků se staly cíle u Sevastopolu na Krymu nebo u Novorossijsku.

Rozložení sil se týden po týdnu měnilo a nyní se zdá, že možná ne silnější, ale rozhodně efektivnějším hráčem „šachové partie“ na Černém moři je Ukrajina. Pomáhají jí k tomu také různé inovace. Během poměrně krátké doby se Ukrajincům podařilo zprovoznit program na vývoj a produkci mořských dronů, které dokážou na ruské cíle útočit často nepozorovaně a hlavně na velkou vzdálenost.

Reklama

Doporučované