Hlavní obsah

Letecké záběry ukazují, jak Floridu zničil hurikán Ian

Bez komentáře: Záběry z Floridy zasažené hurikánem Ian.Video: twitter/SheriffLeeFL, AP

 

Reklama

Letecké záběry pořízené nad floridským městem Fort Myers Beach ukazují rozsah škod způsobených bouří Ian, která ve středu udeřila na západní pobřeží Floridy a zanechala po sobě totální zkázu.

Článek

Video zachycuje město Fort Myers Beach a jeho okolí, zničená je většina domů a komunikací. Některé lodě bouře odnesla i desítky metrů od pobřeží.

Floridský guvernér Ron DeSantis označil města Fort Myers Beach a Cape Coral za „totálně zdevastovaná“.

Přes dva a půl milionu lidí stále zůstává bez proudu, obětí je prozatím potvrzeno 19. Počet pohřešovaných a počty obětí americké úřady aktualizují. Podle nepotvrzených zpráv si ve floridském okrese Lee hurikán vyžádal až stovky obětí na životech.

„Nemám potvrzená čísla, ale vím určitě, že počet úmrtí je ve stovkách. Máme tisíce lidí, kteří čekají na záchranu,“ řekl stanici ABC šerif okresu Lee Carmine Marceno.

Americký prezident Joe Biden řekl, že Floridu navštíví, „až to podmínky dovolí“. Federální vláda podle něj pokryje „100 procent výdajů, které Florida vydá v reakci na tuto mimořádnou událost“. Na bezprostředních záchranných a opravných pracích se podílejí desítky tisíc techniků, záchranářů, členů národní gardy i dobrovolníků.

Ian se přehnal přes poloostrovní stát Florida, načež se přesunul nad Atlantský oceán. Nejprve oslabil na úroveň tropické bouře a v podvečer místního času opět zesílil na hurikán, uvedlo americké Národní středisko pro hurikány (NHC). S americkou pevninou se má znovu setkat v pátek ráno místního času ve státě Jižní Karolína.

Reklama

Doporučované