Hlavní obsah

Královská rodina se rozloučí s královnou. Rakev dorazila do Buckinghamu

Foto: Profimedia.cz

Na příjezd smutečního vozu u Buckinghamského paláce čekaly v deštivém počasí desítky tisíc lidí.

Reklama

aktualizováno •

Rakev bude do středy uložena v palácovém hudebním salonu (The Bow Room), kde budou mít možnost rozloučit se s královnou členové královské rodiny.

Článek

Nový britský král Karel III. v úterý večer v Buckinghamském paláci společně se svými sourozenci i vnoučaty Alžběty II. přijal rakev s pozůstatky své zesnulé matky. Na příjezd smutečního vozu u paláce čekaly v deštivém počasí desítky tisíc lidí.

Pozůstatky Alžběty II. dopravil dnes večer do metropole letoun královského letectva Boeing C-17 Globemaster III ze skotského Edinburghu. Stalo se tak pátý den po smrti královny, která ve čtvrtek zemřela ve svém skotském sídle - zámku Balmoral.

Na londýnském vojenském letišti Northolt očekávali letoun mimo jiné premiérka Liz Trussová, ministr obrany Ben Wallace, královský zástupce pro Velký Londýn či místní starosta.

Na cestě z Edinburghu do Londýna rakev provázela princezna Anna, jediná dcera Alžběty II. Ta ji sama požádala, aby rakev doprovázela ve dnech mezi její smrtí a státním pohřbem, který se bude konat v pondělí 19. září.

Pohřební vůz převážející královniny pozůstatky byl navržen tak, aby byl dovnitř na osvícenou rakev co nejlepší pohled. Cestu na letiště v Edinburghu i z letiště v Londýně sledovaly desetitisíce Britů, kteří se shromáždili podél trasy nebo zastavovali svá auta v opačném směru dálnice, kudy kolona s rakví projížděla.

Z Británie od reportérů Seznam Zpráv

Rakev s ostatky Alžběty II. se vrací do Londýna. A jak píší reportéři Seznam Zpráv z Británie: Na možnost vzdát královně hold už čeká řada vytrvalců – a ještě dlouho bude. „Nikdy bych si to nenechala ujít,“ říká jedna z nich.

Rakev je nyní zakrytá královskou standartou Velké Británie, která na palubě Boeingu C-17 nahradila skotskou standartu.

Do Westminsterského sálu ve středu pozůstatky doprovodí smuteční průvod podobný tomu v Edinburghu. Za rakví bude opět kráčet i Karel III. Ve Westminsteru se do pondělního rána bude moci se zesnulou naposledy rozloučit veřejnost.

V centru Londýna už od pondělí vzniká fronta a pořadatelé jsou připraveni na desítky tisíc lidí. V zástupu, ve kterém se prý možná bude čekat až 35 hodin, platí přísná pravidla: lidé s sebou smějí mít jen jednu tašku omezených rozměrů, nesmějí mít oblečení s politickými nebo urážlivými slogany a při vstupu do Westminsterského paláce se musí podrobit bezpečnostní prohlídce podobně jako na letišti.

Lidé ve frontách v Londýně i v Edinburghu, s nimiž hovořily britské televize, nicméně dávali najevo odhodlání naposledy se poklonit Alžbětě II. „Dala nám 70 let svého života. Myslím, že jí můžu dát pár hodin toho svého,“ řekla jedna z čekajících stanici Sky News.

D+6 – co čeká Británii ve středu 14. září?

Rakev s ostatky královny se přesune z Buckinghamského paláce do nejstarší budovy parlamentního komplexu Westminster Hall. Rakev tam bude vystavena čtyři dny.

Rakev se na cestu vydá v 15:22 SELČ, lidé budou moct sledovat její cestu centrem Londýna. Projede po třídě The Mall, místem slavnostních přehlídek Horse Guards, vládní ulicí Whitehall i přes Parlamentní náměstí.

Foto: Seznam Zprávy

Trasa průvodu s rakví královny Alžběty II. na mapě centra Londýna.

Procesí, které by mělo jít 38 minut, se zúčastní král Karel III. i další členové královské rodiny, v Hyde Parku se ozve čestná salva, Londýnem se rozezní zvon Big Ben. Rakev bude na lafetě zdobit Britská imperiální koruna.

Ve Westminster Hall bude rakev umístěna na podstavec, 24 hodin denně ji v každém rohu budou střežit vojáci, kteří slouží královské rodině.

Veřejnost se k rakvi dostane od 18:00 SELČ, Westminster Hall zůstane otevřená do pondělního rána, kdy bude následovat pohřeb. Úřady varují, že se na místě budou tvořit dlouhé fronty i v noci, truchlící lidé nebudou mít příliš příležitostí se posadit, protože fronta bude neustále postupovat.

Reklama

Doporučované