Hlavní obsah

Lidé padali i seshora, popisuje svědek tragédii v Soulu

Foto: Profimedia.cz

Na místo, kde se ve čtvrti odehrála smrtelná tlačenice, již lidé nosí květiny na uctění památky obětí.

Reklama

Do ulic Soulu vyrazily v sobotu desítky tisíc lidí na první velkou oslavu Halloweenu od zrušení většiny covidových omezení. Kvůli tlačenici, která se ve čtvrti Itaewon odehrála, se však oslava mnohým stala osudnou.

Článek

„Když jsme v osm hodin večer vstoupili do uličky, bylo tam už tolik lidí, že jsme sotva mohli udělat krok vpřed. O hodinu později jsme to vzdali a pokusili se otočit, abychom se vrátili domů, ale nemohli jsme se pohnout ani opačným směrem. Zezadu se na nás tlačili lidé a před námi byli ti, kteří se tlačili, aby mohli jít na druhou stranu,“ popsala listu The New York Times sobotní dění v Soulu sedmnáctiletá Kim Seo-jeong.

„Člověk přede mnou uklouzl a spadl, čímž mě strhl dolů také. Lidé za mnou padali jako domino. Pode mnou byli lidé a padali na mě i seshora. Skoro jsem nemohla dýchat. Křičeli jsme a volali o pomoc, ale hudba v uličce byla tak hlasitá, že naše výkřiky přehlušila,“ vyprávěla studentka, která se v uličce poblíž hotelu Hamilton ocitla se svou kamarádkou.

Ze scén, které se ve čtvrti Itaewonu v hlavním městě Jižní Koreje v sobotu večer odehrály, mrazilo při pouhém sledování záběrů na internetu. Do oblíbené čtvrti v centru metropole si lidé vyrazili užívat nočního života u příležitosti oslav Halloweenu. Původně nevinný večer se však změnil v noční můru, která má na svědomí už více než 150 lidských životů.

Podle odhadů se oslav ve čtvrti účastnilo asi 100 tisíc lidí, z nichž část se nahrnula právě do zmiňované uličky. Tlačenice, která na místě vznikla, však rychle nabrala podobu chaosu, který s uběhlými minutami jen nabíral na síle. Na místo postupně dorazilo velké množství záchranářů, vzhledem k obrovskému počtu lidí však první pomoc zraněným poskytovali i kolemjdoucí.

Podle prvotních zpráv, které se dostaly do médií, bylo asi 50 lidí ošetřováno kvůli zástavě srdce, čemuž napovídaly i záběry kolující na sociálních sítích. „Kamarád řekl, že se venku děje něco strašného,“ vzpomínal pro agenturu AFP třicetiletý Jeon Ga-eul, který v době, kdy se strhla tlačenice, popíjel v blízkém baru. „Řekl jsem: O čem to mluvíš? Ale pak jsem se šel podívat ven a na ulici byli lidé, kteří prováděli resuscitaci.“

Podle svědků byl dav v sobotu večer opravdu mimořádně hustý - v Itaewonu prý není neobvyklé se ocitnout v přeplněném klubu, stejný jev v ulicích však už tak běžný není. Sám Jeon se prý na místě necítil bezpečně. „Bylo tam tolik lidí, kteří se jen tlačili. V tom davu jsem se také ocitl a nemohl jsem se dostat ven. Měl jsem pocit, že se určitě stane nějaká nehoda.“

Mohlo by vás zajímat

Podívejte se na fotogalerii uvnitř včerejšího článku, která zachycuje sobotní dění v Soulu:

Mezi mrtvými byli převážně teenageři a lidé ve věku kolem 20 let. Podle nejnovějších zpáv pak ve smrtící tlačenici zemřelo také 22 cizinců, kteří pocházeli z Číny, Íránu, Uzbekistánu nebo Norska. Počet obětí však podle úřadů nemusí být definitivní a zraněných zatím soulští hasiči hlásí 82.

Podle informací BBC, jejíž korespondentka v Soulu sleduje dění v komunitním centru Hannam-dong, již bylo podáno přibližně 2900 oznámení o pohřešovaných osobách. Do centra volají nebo rovnou přicházejí rodiny těch, kteří se zúčastnili halloweenské akce, ale domů se ještě nevrátili. Přicházející lidé jsou rozrušení, většina z nich pláče a hroutí se, když slyší, že centrum informace o jejich blízkých nemá.

„Tato tragédie zasáhla tolik lidí. Stále se pohřešují lidé. Je těžké nyní najít slova, která by popsala, co se stalo. Všichni si od včerejšího večera a dnešního rána posílají zprávy, aby se navzájem zkontrolovali,“ napsal pro list The Guardian Raphael Rashid, který byl také svědkem sobotních událostí.

Mohlo by vás zajímat

Útěk z KLDR do Jižní Koreje nemusí být výhra pro každého. Po smrti severokorejské uprchlice, kterou začaly úřady postrádat až po roce kvůli nezaplacenému nájmu, se na Jihu opět otevřelo téma uprchlíci a život v osamocení.

„Zůstal jsem u kamaráda, zničený. Ráno mu zazvonil telefon - jeho otec se právě dozvěděl  o večerních událostech. ‚Synu, jsi v pořádku?‘ zeptal se ho. Mnoho lidí ale stejnou výsadu mít nebude a láme mi to srdce.“

Raphael pro britský list také poznamenal, že si nevzpomíná, že by v ulicích Itaewonu viděl ze strany policistů či jiných povolaných osob nějakou kontrolu davu. A není ani jediný, kdo v médiích poukázal na nedostatečnou připravenost úřadů.

„Naši lidé jsou tak necitliví, pokud jde o veřejnou bezpečnost,“ stěžovala si během hovoru s NYT již citovaná sedmnáctiletá Kim. „Vláda měla poslat více policistů, aby dav kontrolovali. Loni byl v Itaewonu halloweenský dav navzdory pandemii. Letos měla vláda počítat s mnohem větším davem, protože většina pandemických omezení už pominula.“

Reklama

Doporučované