Hlavní obsah

Lidstvo je blízko vymýcení druhé nemoci v historii

Foto: Profimedia.cz

Z nohy se vynořuje guinejský červ, parazit, který může dorůst až metrové délky.

Reklama

Počet případů bolestivé a nepříjemné drakunkulózy klesl loni na rekordní minimum. Objevují se tak naděje, že takzvaná guinejská červí nemoc bude brzy vymýcená úplně a stane se tak druhou nákazou, u které se to lidstvu podařilo.

Článek

V minulém roce bylo nahlášeno pouhých 13 případů guinejské červí nemoci. Pokud se tato data potvrdí, jednalo by se o nejnižší počet zdokumentovaných případů v historii, píše list The Guardian.

Nepatrný počet případů je výsledkem více než čtyř desetiletí celosvětového úsilí vymýtit parazitární onemocnění a zlepšením kvality pitné vody v epicentrech výskytu nemoci. Objevuje se tak naděje, že se z červí nemoci stane po neštovicích druhá vymýcená nákaza v historii lidstva. Jednalo by se o vůbec první, kterou by se podařilo zcela přemoci bez vakcín a léků.

„Dále hledáme způsoby, jak tuto infekci porazit a předcházet jí. Členové komunity, ministerstva zdravotnictví a naši partneři s námi spolupracují na implementaci účinných opatření a výzkumu za účelem nalezení inovativních řešení. Nezastavíme se, dokud nezmizí poslední guinejský červ,“ uvádí ve zprávě Guinea Worm Eradication Program ředitel programu Adam Weiss.

Lídrem ve snahách o vymýcení červí nemoci je nezískává organizace Carter Centrum spoluzaložená americkým prezidentem Jimmym Carterem. Centrum bylo založeno v roce 1982 a i čtyři roky po zahájení jeho činnosti trpělo nemocí na tři a půl milionů lidí napříč Asií a Afrikou. V mnoha zemích je už červí nemoc vymýcena. Zbývajících pět zemí (Čad, Jižní Súdán, Etiopie, Angola, Mali a Súdán) počty nakažených radikálně snižují.

Jakmile je člověk infikován guinejskou červí nemocí, odborně zvanou drakunkulóza, není znám žádný způsob, jak zastavit její průběh. Nemoc způsobuje vlasovec medinský, který žije ve znečištěné vodě. První symptomy se objevují přibližně až rok poté, co nakažený vypije kontaminovanou vodu. Jedná se o silné pálení a bolavé puchýře většinou na nohách. Ty přibližně po týdnu prasknou a z otevřené rány vyleze červ.

Proti guinejské červí nemoci nejsou léky a jediný způsob, jak pacienta vyléčit, je počkat, až vlasovec vyleze z rány. Jakmile puchýř praskne a červ se začne vynořovat, rána se namočí do kbelíku s vodou, čímž se červovi umožní vypustit larvy mimo zdroj pitné vody. Červ se potom namotá na gázu nebo tyčku a pomalu se vytahuje z rány ven. Tato procedura může trvat i měsíc.

Kvůli dlouhé léčbě a rekonvalescenci choroba znemožňuje lidem týdny i měsíce se postarat o sebe samé, pěstovat jídlo pro své rodiny nebo chodit do školy.

„Pokud sundáme nohu z plynu, není pochyb o tom, že zaznamenáme nárůst guinejské červí nemoci,“ řekl Weiss. „Pokračujeme. I když to není tak rychlé, jak bychom všichni chtěli, tento pokrok pokračuje.“

Reklama

Doporučované