Hlavní obsah

Lov se nekoná. Populace sněžných krabů u břehů Aljašky zažívá dramatický pokles

Foto: Profimedia.cz

Lov kraba sněžného probíhá v lednu u břehů Aljašky.

Reklama

Zpráva o zrušení lovecké sezóny je ránou pro rybáře i rybí restaurace. Od břehů Aljašky zmizely v posledních letech miliardy sněžných krabů.

Článek

Letos bude na Aljašce poprvé v historii znemožněn lov sněžných krabů, jelikož v posledních letech zmizely z chladných vod Beringova moře miliardy těchto korýšů. Lov kraba sněžného tradičně probíhá během ledna.

Aljašská rada pro rybolov spolu s Radou pro řízení rybolovu v severním Pacifiku minulý týden oznámily, že populace kraba sněžného v Beringově moři klesla pod regulační práh pro otevření lovné sézony, píše CNN. Ani podzimní lov kraba červeného se v Bristol Bay nekoná, a to již druhým rokem, jelikož i u tohoto druhu populace značně prořídla.

„Skutečná čísla, která stojí za tímto rozhodnutím, jsou šokující: populace krabů sněžných se zmenšila z přibližně 8 miliard v roce 2018 na 1 miliardu v roce 2021,“ uvedl Benjamin Daly, výzkumník z Aljašského oddělení pro ryby a zvěř.

Naše rozhodnutí ovlivní podobu budoucího světa

Tání největšího ledového štítu na světě by mělo výrazný dopad na zvýšení hladin moří. „Je to ve vašich rukou,“ upozorňují vědci. Blížící se katastrofě je podle nich stále možné předejít rychlou klimatickou akcí.

„Krab sněžný je zdaleka nejhojnější ze všech druhů krabů v Beringově moři, které jsou komerčně loveny,“ řekl Daly CNN. „Takže šok z mnoha miliard chybějících krabů je na místě,“ dodal.

Příčiny populačního kolapsu jsou předmětem zkoumání, pravděpodobně však za úbytek krabů může především zvýšený výskyt predátorů a stres z teplejší vody. Právě oteplení vody mohlo přimět kraby k přesunu od pobřeží, uvedla Agentura pro ochranu životního prostředí USA (EPA), píše The Guardian.

Nadměrný rybolov?

Úředníci jako důvod pro zrušení sezóny uvedli nadměrný rybolov. Mark Stichert, státní koordinátor pro řízení rybolovu ryb a měkkýšů, uvedl, že z oceánů se loví více krabů, než je možné přirozeně nahradit.

Nadměrný rybolov však není příčinou prudkého úbytků korýšů. „Říkáme tomu nadměrný rybolov kvůli objemu,“ řekl CNN Michael Litzow, ředitel laboratoře pro NOAA Fisheries. „Ale populační kolaps nezpůsobil nadměrný rybolov, to je jasné,“ dodal.

Litzow uvedl, že významným faktorem stojícím za alarmujícím mizení krabů je změna klimatu způsobená člověkem. Podle Litzowa jsou sněžní krabi studenovodní druhy a vyskytují se převážně v oblastech, kde je teplota vody nižší než 2 stupně. Jak se oceány oteplují a mořské ledovce mizí, oceán kolem Aljašky se pro tento druh stává nehostinným.

Podle vědců se teploty kolem Arktidy zvyšují až čtyřikrát rychleji než na zbytku planety. Klimatické změny vyvolaly úbytek mořských ledovců v arktické oblasti, zejména právě v Beringově moři, což zase zesílilo globální oteplování.

Populace krabů v Beringově moři klesly po oteplení v roce 2019, které zničilo širší mořský ekosystém. Za loňskou sezonu bylo v oblasti uloveno cca 2 500 tun krabů sněžných, což byl nejmenší úlovek za více než 40 let, píše dále The Guardian.

„Jsou to skutečně znepokojivé časy pro ikonický rybolov krabů na Aljašce a pro tvrdě pracující rybáře a komunity, které jsou na nich závislé,“ uvedl Jamie Goen, výkonný ředitel obchodního sdružení Alaska Bering Sea Crabbers.

Reklama

Doporučované