Hlavní obsah

Macron jí blahopřál. Teď čerstvá nobelistka vyzývá k protestům proti němu

Foto: Profimedia.cz

Ernauxová podle akademiků dostala Nobelovu cenu za to, s jakou precizností a odvahou ve svých literárních textech zkoumá lidskou paměť.

Reklama

Francouzská spisovatelka Annie Ernauxová tento týden získala Nobelovu cenu za literaturu. Srdečně jí blahopřál i francouzský prezident. Laureátka o pár dní později francouzskou společnost vyzvala k rozsáhlým protestům proti němu.

Článek

Když francouzská spisovatelka Annie Ernauxová ve čtvrtek obdržela Nobelovu cenu za literaturu, nadšeně jí blahopřál i francouzský prezident Emmanuel Macron s tím, že Ernauxová je „hlasem svobody žen a zapomenutých“. Její hlas spravedlnosti by se ale teď mohl obrátit proti němu.

Ernauxová, která je známá svými silně levicovými postoji a hlubokým zájmem o sociální nerovnosti, v neděli podepsala otevřený dopis na podporu masových protestů proti francouzské hlavě státu svolaných levicovou opozicí. Upozornil na to server France24.

Organizátoři demonstrace, která se má konat 16. října, Macrona obviňují z toho, že neřeší prudký růst cen energií a dalších nezbytných věcí. Kritizují také jeho přístup k boji proti změně klimatu, který považují za nedostatečný.

„Emmanuel Macron využívá této inflace k tomu, aby prohloubil rozdíly v bohatství a zvýšil zisky kapitálu na úkor všech ostatních,“ píše se v dopise zveřejněném v novinách Journal du Dimanche.

„A tento šok umožňuje této vládě bohatých zahájit novou etapu: zaútočit na pilíře naší solidarity, na srdce naší sociální ochrany - nejprve na zaměstnanecké benefity a nyní na důchodový systém,“ dodává levicová opozice.

Jak na ocenění spisovatelky reagovala francouzská média

Francouzská média laureátku Nobelovy ceny za literaturu Annie Ernauxovou popisují jako výraznou postavu francouzského feminismu i spisovatelku, která chtěla převrátit literární i sociální řád.

Dvaaosmdesátiletá Ernauxová patří k nejvýznamnějším z 69 osobností, které dopis podepsaly. Na seznamu figuruje na prvním místě. Mezi dalšími podepsanými jsou spisovatelé, ekonomové, profesoři i aktivisté.

Neobvyklá veřejná kritika od uznávané spisovatelky by mohla posílit hněv, který ve francouzské společnosti vyvolala Macronova snaha posunout věk odchodu do důchodu.

Prosadit důchodovou reformu se Macron pokoušel už před dvěma lety. Navrhoval tehdy, že by šli Francouzi do důchodu místo 62 let až v 65 letech. Jeho návrhy se setkaly s ostrou kritikou a vyvolaly mohutné stávky. Když vypukla pandemie covidu-19, Macron plánovanou reformu odvolal.

Nyní se ji snaží s drobnými změnami znovu prosadit a nezanedbatelná část francouzské společnosti je opět proti. Macronova vláda uvedla, že reformu považuje za naléhavou a o návrhu zákona hodlá hlasovat už v příštích měsících. Přislíbila ovšem, že ji bude nejdříve konzultovat s odbory a dalšími stranami.

Reklama

Doporučované