Hlavní obsah

Mahmúd Abbás vyzval Hamás, aby se s Izraelem dohodl na propuštění rukojmích

Foto: Shutterstock.com

Palestinský prezident Mahmúd Abbás.

Reklama

Palestinský prezident Mahmúd Abbás vyzval hnutí Hamás, aby se dohodlo na propuštění zbylých izraelských rukojmích. Podle svých slov doufá, že to povede k ochraně Rafáhu a palestinského lidu.

Článek

Palestinský prezident Mahmúd Abbás ve středu vyzval hnutí Hamás, aby se s Izraelem rychle dohodlo na výměně rukojmích, a tím ušetřilo životy palestinského lidu a odvrátilo útok na Rafáh na jihu pásma, informovala palestinská zpravodajská agentura WAFA.

„Tváří v tvář válce vedené proti palestinskému lidu v Pásmu Gazy, na Západním břehu a ve východním Jeruzalému vyzývám Hamás, aby se rychle dohodl na výměně zajatců a ochránil palestinský lid od další katastrofy,“ řekl Abbás. Hrozící katastrofu přirovnal nakbě, což je termín, kterým Palestinci označují události po založení státu Izrael v roce 1948, kdy stovky tisíc z nich musely opustit své domovy.

Ve svém prohlášení Abbás vyzval také Spojené státy a arabské země, aby se připojily k úsilí zajistit propuštění rukojmích.

Palestinský prezident následně zdůraznil, že hlavním cílem by mělo být chránit palestinský národní zájem, kterým je uznání suverénní Palestiny s východním Jeruzalémem jako hlavním městem. Toho lze podle něj dosáhnout jen ukončením války a získáváním podpory na půdě OSN.

Reklama

Doporučované