Hlavní obsah

Rusko hrozí útokem na komerční satelity. Muska nejmenovalo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Anténa satelitního systému Starlink, který americký miliardář Elon Musk věnoval válkou zmítané Ukrajině (ilustrační obrázek).

Reklama

Rusko uvedlo, že komerční satelity Západu, které jsou zapojeny do konfliktu na Ukrajině, se mohou stát cílem ruských útoků. Zda je ohrožený i Starlink Elona Muska, který Ukrajině zajišťuje připojení k internetu, není jasné.

Článek

Vysoce postavený představitel ruského ministerstva zahraničí prohlásil, že komerční satelity Spojených států a dalších západních zemí, které se jakkoliv zapojí do konfliktu na Ukrajině, jsou legitimním cílem ruských útoků. Informovala o tom agentura Reuters.

Rusko, jež během studené války se Spojenými státy závodilo v dobývání vesmíru, si v tomto odvětví stále udržuje silnou pozici a disponuje významnou ofenzivní vesmírnou kapacitou. V roce 2021 například do vesmíru vypustilo protisatelitní raketu, která měla za cíl zničit jednu z jeho vlastních družic.

Konstantin Voroncov, zástupce ředitele odboru pro kontrolu zbrojení ruského ministerstva zahraničí, Spojené státy a jejich spojence obvinil z toho, že se snaží vesmír využít k prosazení dominance Západu.

Voroncov označil využívání západních satelitů na pomoc ukrajinskému válečnému úsilí za „extrémně nebezpečný trend“ a jasnou „provokaci“.

O roli satelitního systému Starlink na Ukrajině

Elon Musk vzkázal, že jeho firma SpaceX nemůže donekonečna hradit náklady spojené s provozem internetových služeb Starlink na Ukrajině. Tamní představitelé ho po ostré kritice kvůli starším tweetům o mírovém plánu vzali opět na milost. Muskovi a jeho satelitnímu systému Starlink přiznali mnohé zásluhy.

„Kvazi civilní infrastruktura může být legitimním cílem odvetného úderu,“ citovala Voroncova ruská státní tisková agentura TASS.

„Mluvíme o zapojení součástí civilní vesmírné infrastruktury, včetně komerční, Spojenými státy a jejich spojenci do ozbrojených konfliktů,“ řekl Voroncov před Výborem pro odzbrojení a mezinárodní bezpečnost OSN.

O satelity kterých společností by se mohlo jednat, neupřesnil. Otázkou tedy zůstává, jestli měl na mysli společnost SpaceX Elona Muska, jež Ukrajině poskytuje internetové připojení skrze satelity Starlink.

Musk nedávno naznačil, že by mohl internetové připojení Ukrajině přestat financovat. Nakonec si to rozmyslel s tím, že je „potřeba dělat dobré skutky“, a budoucí podporu přislíbil.

Reklama

Doporučované