Hlavní obsah

Manžel plánuje útoky na Ukrajinu, ona si užívá evropské rezorty

Foto: Profimedia.cz

Náměstek ruského ministra obrany Timur Ivanov po boku své choti Světlany.

Reklama

Světlana Ivanovová, choť náměstka ruského ministra obrany, byla začátkem března spatřena ve Francii. Exilový ruský server Meduza upozorňuje, že se pár stihl „naoko“ rozvést předtím, než EU na pohlavára uvalila sankce.

Článek

Ukrajinští novináři se vydali do luxusního lyžařského střediska Courchevel ve francouzských Alpách, které platí za baštu movitých a vlivných Rusů. Mezi jeho návštěvníky našli i manželku jednoho z nejvýše postavených mužů ruské armády.

Server Ukrajinska pravda upozornil na to, že zatímco náměstek ruského ministra obrany Sergeje Šojgua Timur Ivanov plánuje útoky na Ukrajinu, jeho manželka Světlana si užívá zimní dovolenou na francouzských svazích.

Ukrajinská média sdílela snímky pořízené na místě 8. března letošního roku. Zachycují, jak Světlana Ivanovová vychází z luxusního butiku, kam pravděpodobně vyrazila nakupovat, nebo jak si v hloučku lidí užívá bujaré zábavy. Po jejím boku stojí například ruský zpěvák Valerij Meladze nebo manželka ruského oligarchy Andreje Bokareva, upozorňuje server Nexta.

Fotografie vyvolaly otázku, jak je možné, že manželka jedné z hlavních tváří ruské invaze na Ukrajinu nadále jezdí na dovolené do luxusních evropských rezortů.

Formální rozvod

Vysvětlení nabízí nezávislý server Meduza, který se poměry Ivanovových zabýval v prosinci loňského roku. Píše, že dvojice v létě, ještě předtím než Evropská unie na Ivanova na podzim uvalila sankce, požádala o rozvod. Podle serveru se ovšem jednalo pouze o formální krok, který dvojice učinila právě proto, aby mohla Světlana Ivanovová dál nerušeně cestovat po světě.

Server Meduza upozorňuje, že ani jeden z dospělých potomků Světlany Ivanovové nežije v současné době v Rusku a manželka ruského pohlavára je jezdí navštěvovat do Francie i Velké Británie. Prokazatelně tak učinila například v březnu loňského roku, krátce poté, co Rusko zaútočilo na Ukrajinu. Po cestě si nakoupila řadu drahých šperků i značkového oblečení.

Světlanu Ivanovovou Meduza popisuje jako „známou lvici ruské vyšší společnosti“, která se do popředí zájmu dostala na přelomu tisíciletí. V roce 2009 opustila svého prvního manžela, podnikatele Michaila Manioviče, aby se provdala za nynějšího náměstka ministra obrany Ivanova, který tehdy dohlížel na stavební zakázky ruského ministerstva obrany.

Manželi Ivanovovými se před časem zabývala také ruská nezisková organizace Fond boje s korupcí, kterou založil ruský opoziční předák Alexej Navalnyj a která odkrývá korupční skandály v nejvyšších patrech ruské politiky.

V prosinci loňského roku zveřejnila investigativní článek, který analyzuje uniklou e-mailovou korespondenci Světlany Ivanovové. Ta odhaluje, že manželský pár za svůj nákladný životní styl utrácel miliony dolarů. Jezdil na luxusní dovolené, nakupoval obrovská sídla, nablýskaná auta i drahé šperky.

K tématu

Okázalý život na Západě není u příbuzných ruských představitelů žádnou výjimkou.

Jak shrnuje server Ukrajinska pravda, jednalo se o zboží, které by si pár z tehdejšího Ivanovova oficiálního platu nemohl dovolit.

Pro ilustraci: Fond boje s korupcí uvádí, že Ivanovovi si v roce 2011 pořídili luxusní vůz Rolls-Royce Corniche. Podle vyšetřovatelů je spolu s dalšími úpravami stál v přepočtu pět milionů rublů. Ze soudního prohlášení Timura Ivanovova, které učinil za účelem stanovení výživného pro bývalou manželku, ovšem vyplývá, že jeho tehdejší měsíční příjem činil „pouhých“ 112 000 rublů, tedy 1,3 milionu rublů ročně.

Jak upozorňuje Meduza, účty Světlany Ivanovové navíc často platili jiní lidé či firmy. Mezi nimi například Olimpsitistroj – hlavní dodavatel ruského ministerstva obrany, který se v současnosti podílí na výstavbě bytových jednotek v Mariupolu, jehož části ruské útoky srovnaly se zemí.

Reklama

Související témata:

Doporučované