Hlavní obsah

Sankce proti nevlastní dceři Lavrova? Chlubí se životem v britském luxusu

Foto: Twitter @pevchikh, Instagram @polina_polyakova13

Instagramový účet, kde Kovalevová sdílela nejen fotky ze svých cest, se od začátku ruské invaze už nedá dohledat.

Reklama

Mnoho ruských občanů už čelí sankcím, ale nevlastní dcera ministra zahraničí Sergeje Lavrova si ve Spojeném království již několik let užívá luxusu.

Článek

Na Vladimira Putina, Sergeje Lavrova nebo Sergeje Šojgua se upírají zraky celého světa. Do centra pozornosti se ale začínají dostávat také postavy, které doteď žily v relativním bezpečí. Jednou z nich je i nevlastní dcera ruského ministra zahraničí Polina Kovalevová. Ta si má dopřávat luxusního života ve Velké Británii a dosud uvalené sankce se jí zatím netýkají.

„Polina a její matka musí být sankcionovány. Polina si musí sbalit své Louis Vuitton kufry, rozloučit se se svým britským životem a opustit Spojené království,“ napsala ve čtvrtek na Twitter Marija Pevčichová, ruská novinářka, aktivistka a vedoucí investigativní jednotky Fondu boje s korupcí (FBK). Její výzvu už podle deníku Telegraph podpořil třeba vládní poslanec Chris Bryant.

Fond boje s korupcí

Jde o ruskou neziskovou organizaci, jejímž cílem je odhalování korupce mezi vysoce postavenými vládními činiteli v Rusku. V roce 2011 ji založil ruský opozičník Alexej Navalnyj.

Pevčichová v sérii příspěvků připomíná některé z již dříve zveřejněných informací o tom, jak si šestadvacetiletá Kovalevová na Západě žije a jaké vazby ji pojí s šéfem ruské diplomacie. Podrobně se zákulisí Lavrovova života FBK věnoval již minulý rok, v září pak zveřejnil více než půlhodinové video s názvem Jachty, úplatky a milenka. Co skrývá ministr Lavrov?

Zmiňovanou milenkou je Světlana Poljaková, matka Kovalevové, kterou organizace označuje za ministrovu neoficiální manželku. Spolu s dcerou mají být součástí Lavrovovy druhé rodiny a Poljaková ho dokonce – na rozdíl od jeho „oficiální manželky“ – doprovází na zahraničních cestách nebo akcích, kterých se účastní i ruský prezident Vladimir Putin.

Poljaková je podle FBK nezaměstnaná, přesto ale o peníze nemá nouzi a v Moskvě vlastní byt v hodnotě několika stovek milionů korun. Dceru Polinu má z prvního manželství, a i když otec Kovalevové není extrémně bohatý a po jejím boku nestojí některý z ruských oligarchů, také ona si žije na vysoké noze.

Kovalevová svůj život z velké části přesunula na Západ, a to přímo do Velké Británie, na jejíž adresu přitom – paradoxně – Lavrov nešetří kritikou. Polina navštěvovala soukromou internátní školu v Bristolu, odnesla si titul z univerzity v Loughborough a později dokončila magisterské studium v oboru Ekonomie a strategie pro podnikání na Královské univerzitě v Londýně.

Ještě před nástupem na poslední zmíněnou instituci pracovala Kovalevová například pro největšího exportéra zemního plynu na světě, ruskou společnost Gazprom.

Nyní by Kovalevová měla žít v londýnském Kensingtonu v bytě, o kterém dokumenty katastru nemovitostí uvádějí, že ho koupila za 4,4 milionu liber, tedy za více než 130 milionů korun. Zvládla to bez hypotéky a už v roce 2016, kdy Rusce bylo pouhých 21 let. Předtím Kovalevová žila v jiném londýnském bytě, který byl podle zjištění listu The Times ve vlastnictví ruské ambasády.

„Platila v hotovosti. Žádná hypotéka. 4,4 milionu liber. Může někdo vysvětlit, jak je tohle možné? Jejím jediným zdrojem peněz je nezaměstnaná matka, která je shodou okolností Lavrovovou neformální manželkou,“ tvrdí na Twitteru aktivistka Pevčichová. „Je to učebnicový příklad nevysvětleného bohatství. Nemovitost lze právně zabavit okamžitě.“

Bezpečnostní pracovníci budovy na ulici Kensington High Street ve čtvrtek odmítli novinářům sdělit, zda se Kovalevová stále nachází v Londýně. Její profily na sociálních sítích, kde se chlubila momenty ze svého života, z internetu zmizely krátce po začátku ruské invaze.

Aktivisté i lidé na sociálních sítích nyní žádají, aby sankce dopadly také na ruské občany, jako je Kovalevová. Podle Pevčichové je Polina dokonce jednou z osob, které by již na britskou půdu nikdy neměly vkročit.

„Lavrov už pronesl četné projevy o zlém anglosaském světě a o hrozných liberálních západních zemích, které chtějí zničit Rusko a Ukrajinu. Tak proč proboha jeho nevlastní dcera žije v centru Londýna? Proč ne na Krymu nebo na Donbasu? Proč se tam nepřestěhuje?“ rýpla si na Twitteru aktivistka.

Spojené království zatím poslední sankce kvůli ruské invazi na Ukrajinu uvalilo ve čtvrtek. Tentokrát dopadly na dalších sedm ruských oligarchů, mezi které patří například ruský miliardář a majitel britského fotbalového klubu Chelsea Roman Abramovič.

Příští týden navíc v Británii začne platit takzvaný Economic Crime Bill, tedy legislativa, která proces uvalování sankcí výrazně zjednoduší. Země bude moct snadněji sankcionovat jednotlivce, zastaví oligarchy vyhrožující Spojenému království žalobami a umožní zrcadlit opatření zavedená britskými spojenci.

Reklama

Související témata:
Polina Kovalevová

Doporučované