Hlavní obsah

Putinova dcera si oblíbila Mnichov. Létala tam roky bez povšimnutí

Foto: Profimedia.cz

Jekatěrina Tichonovová, jedna z dcer ruského prezidenta.

Reklama

Jedna z Putinových dcer v posledních letech velmi ráda létala do západní Evropy, nejčastěji do německého Mnichova. Používala k tomu i falešné jméno. Její cesty podrobně zmapoval německý Der Spiegel s ruským portálem iStories.

Článek

Ruský prezident Vladimir Putin nikdy oficiálně nepřiznal, že je to jeho dcera. Jekatěrina Tichonovová je tak ale běžně vnímaná, a proto se také v dubnu dostala na sankční seznamy Evropské unie i Spojených států. Se svým otcem má ale zjevně kromě nepřízně Západu společné ještě něco – čas trávený v Německu.

Zatímco Putin sloužil ještě v dobách NDR jako příslušník KGB v Berlíně, Tichonovová si oblíbila Bavorsko. V letech 2016 až 2020 letěla víc než padesátkrát do Mnichova, jak vyplývá z dokumentů, které získal německý týdeník Der Spiegel, jenž návštěvy podrobně zmapoval. Putin přitom rád kritizuje Rusy, kteří tráví příliš mnoho času na západě.

Tichonovová létala společně s několika bodyguardy, pravděpodobně ozbrojenými, z řad ruské Federální služby ochrany (FSO), která se stará i o bezpečnost ruského prezidenta. Podle listu nebylo Německo o těchto návštěvách informováno a ani si jich nevšimlo.

Pětatřicetiletá Tichonovová každopádně se svým doprovodem velmi často cestovala do oblíbené destinace bohatých Rusů hledajících bavorskou pohostinnost. Z dokumentů vyplývá, že si rezervovala pokoje v luxusních hotelích v centru Mnichova a u jezera Tegernsee na úpatí Alp jižně od města.

Apartmá, ve kterých se předpokládá, že Putinova dcera bydlela, mají jména jako „Sissiina lóže“ či „Vévodova rezidence“ a stojí kolem 300 eur (cca 7 tisíc Kč) za noc. Hosté se v těchto hotelech údajně těší „absolutní anonymitě“.

Putinovy dcery

O svých dcerách Putin na veřejnosti téměř nemluví. Nejasnosti proto panují dokonce i kolem jejich identity. Putin ani Kreml nikdy oficiálně nepotvrdili, že Jekatěrina a Marija jsou Putinovými dcerami.

Ruský web iStories a německý Der Spiegel získaly kromě záznamů o letech Tichonovové také přístup k e-mailům ruské tajné služby, které naznačovaly, že Putinova dcera přestěhovala svou rodinu do Mnichova.

Důvodem jejího častého cestování do Bavorska je pravděpodobně muž, s nímž má Tichonovová dlouholetý vztah a zřejmě i dceru: Igor Zelenskyj. Ruský umělec, který přes stejné příjmení není příbuzný s ukrajinským prezidentem, byl do dubna letošního roku ředitelem Bavorského státního baletu.

Zelenskyj odstoupil z vedoucí pozice v baletním souboru s odkazem na „soukromé rodinné záležitosti“. Jeho rezignace následovala po dlouhém mlčení o ruské invazi na Ukrajinu.

Neohlášené cesty

Časté cesty Putinovy dcery a jejího doprovodu vyvolávají mnoho otázek ohledně diplomacie a bezpečnosti. V rozporu s běžnou mezinárodní praxí Rusové nepovažovali za nutné informovat německou vládu o cestách Tichonovové a jejích osobních strážců. Kromě absence respektu k zdvořilostním zvyklostem to ukazuje, jak málo Rusko respektuje bezpečnost a zájmy Německa, podotýká Der Spiegel.

Je zarážející, že německé tajné služby neměly o cestách Putinovy dcery nejmenší tušení. „Opravdu bychom o nich rádi věděli,“ uvedl vysoce postavený člen německé tajné služby, kterého týdeník nejmenoval.

John Sipher, bývalý šéf ruských operací pro CIA, není však nijak zvlášť překvapen. „Všechny zpravodajské služby pracují na příkaz svých politických vůdců,“ uvedl. „Politika (německé) vlády ve vztahu k Rusku byla: ‚Žádné vlny‘. Nikdo u moci zdánlivě nechtěl zjistit informace o Rusku, protože by to mohlo způsobit nechtěnou konfrontaci. Tak proč by měl někdo zkoumat Putinovu dceru?“

Kdo má na Putina vliv

Vybrali jsme pětici mužů, kteří mají k Vladimiru Putinovi velmi blízko. A ovlivňují jeho politiku vůči Ukrajině.

Dlouhá léta téměř nikdo v Německu nevěnoval přílišnou pozornost aktivitám vlivných Rusů. Nemovitosti, které koupili, a obchodní transakce, v nichž se angažovali, byly považovány za jejich vlastní soukromé podnikání.

Nyní jsou důsledky této lhostejnosti zřejmé, píše Der Spiegel. Prosadit sankce proti Putinovým spojencům je extrémně obtížné, protože úředníci nemají jasnou představu o jejich majetcích.

Moskva však měla hlásit cesty Jekatěriny Tichonovové už proto, že její strážci s velkou pravděpodobností u sebe měli zbraně. Berlínští představitelé tvrdí, že je tak extrémně pravděpodobné, že došlo k opakovanému porušování německých zákonů o zbraních. Většina odborníků odmítá možnost, že by ruští bodyguardi byli v Německu neozbrojení.

„Ozbrojení bodyguardi z ruských prezidentských ochranných služeb nepozorovaně cestují Bavorskem a nikoho to nezajímá,“ stěžuje si poslanec Sebastian Fiedler z německé vládní SPD. Případ je podle něj „ukázkovým příkladem“ toho, že „jsme v posledních desetiletích nevyvinuli strategii, jak reagovat na ruské agenty a jejich aktivity. Takto nemůžeme dále pokračovat.“

Putinova dcera však necestovala pouze do Bavorska. Podle údajů o rezervacích letenek a hotelů navštěvovala se svým doprovodem další oblíbené evropské destinace jako např. Granadu, Milán, Londýn, Boloňu či Kitzbühel.

Kdo všechny tyto cesty platil, zůstává nejasné. Hotelové pobyty jen v Bavorsku mezi lety 2018 až 2020 stály kolem 50 000 eur (cca 1,3 milionu Kč).

Kromě toho uniklá data odhalila více než 300 letů Tichonovové, většinou s ruským národním dopravcem Aeroflotem, ale několikrát i soukromými tryskáči. V dokumentech se také píše o falešném pasu Tichonovové na jméno Jekatěřina Kuzněcovová, o němž německé úřady zjevně nevěděly.

Ruský prezident Putin opakovaně veřejně odsuzuje údajnou dekadenci Západu, avšak jeho dcera se těší štědré podpoře z nejasných zdrojů. Kreml odmítl dotazy německých novinářů ohledně cest a jejich financování komentovat.

Reklama

Doporučované