Hlavní obsah

Média: Vojákyně varovaly před útokem 7. října, velitelé je ignorovali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: IDF

Ozbrojený konflikt na Blízkém východě trvá už půldruhého měsíce. Ilustrační foto.

Reklama

Starší velitelé nedbali na varování mladých vojákyň, které měly za úkol hlídat hranice Gazy v týdnech před brutálním útokem Hamásu na začátku října. Podle žen hrál velkou roli nejen jejich věk, ale i pohlaví.

Článek

Izraelské vojákyně, které zajišťují ostrahu a dohled nad hranicemi, si stěžují na sexismus v armádě. Tvrdí, že kvůli němu velitelé ignorovali jejich varování před útokem Hamásu. „Kdybychom byly muži, vypadalo by všechno jinak,“ řekla jedna z nich v reportáži deníku Haaretz. Dodala také, že je nechali napospas teroristům z Hamásu. Informuje o tom The Times of Israel.

„Naše jednotka je složena převážně z mladých dívek. Není pochyb o tom, že kdyby u těch obrazovek seděli muži, věci by vypadaly jinak,“ podotýká.

Vojákyně Izraelských obranných sil, kterým se hebrejsky říká tatzpitaniyot, patří ke Sboru pohraniční obrany a působí podél hranic země. Mnohými jsou označovány jako „oči armády“. Jedna z žen jménem Ilana řekla Haaretzu, že pozorovaly teroristy Hamásu, kteří se připravovali na obsazení pozorovacího stanoviště. Jiná vojačka potvrdila, že vyslaly varování o připravovaném útoku, ale nadřízení jejich výstrahy ignorovali.

„Izraelská armáda nás opustila jako sedící kachny. Jiní měli alespoň zbraně a byli zabiti jako hrdinové. My, dozorčí vojačky, jsme zůstaly opuštěné armádou, aniž bychom měly šanci se bránit,“ říká Yaara, která útok teroristů přežila. Pokud by se nevrátila na své pracovní místo, vyhrožovali jí sankcemi za dezerci.

Izraelská armáda v reakci na prohlášení žen uvedla, že svým vojákům poskytuje podporu.

Reklama

Doporučované