Hlavní obsah

Medveděv vymyslel trest pro Západ: Stáhneme si všechny filmy z Netflixu

Foto: Profimedia.cz

Místopředseda ruské bezpečnostní rady Dmitrij Medveděv v Kremlu.

Reklama

Místopředseda ruské bezpečnostní rady vyzval Rusy, aby si pořídili pirátské kopie západních uměleckých děl a šířili je mezi sebou. Chce tak západním společnostem způsobit „maximální škodu“ a přivést je k bankrotu.

Článek

Bývalý ruský prezident Dmitrij Medveděv se po zahájení invaze na Ukrajinu minimálně svými prohlášeními prosadil coby kremelský „jestřáb“, tedy zastánce tvrdého přístupu vůči nepříteli.

Tu hrozí, že celá Ukrajina bude hořet, pokud Kyjev dostane další zbraně, jindy ujišťuje, že Západ bez reakce přejde jaderný útok proti Ukrajině, a mezitím stíhá vyzývat zahraniční představitele ke spáchání rituální sebevraždy. Medveděv je velmi aktivní na sociální síti Telegram a právě ta je zdrojem nespočtu jeho vyjádření.

Tentokrát ovšem místopředseda Bezpečnostní rady Ruské federace zaperlil v rozhovoru pro ruská státní média, včetně agentury TASS. Medveděv v něm kritizoval, že z různých online služeb dostupných v Rusku zmizela západní hudba a další umělecká díla.

„Víte co? Najděte dostupné pirátské filmy a stáhněte je,“ napadlo ruského exprezidenta. „Kdyby nás ponechali bez všech Netflixů a dalších, všechno bychom to stáhli a používali zadarmo,“ citovala Medveděva agentura TASS na svém telegramovém účtu.

Politik zároveň slíbil, že všechna stažená díla bude sdílet na svých sociálních sítích, aby „jim způsobil co největší škodu“. „Maximální škodu, aby zbankrotovali,“ dodal Medveděv podle ukrajinského serveru Ukrajinska Pravda.

Z Ruska

Skupina 250 ruských lékařů v září hromadně opustila Rusko, aby se vyhnula povolávacím rozkazům. Speciální let, díky kterému se ze země dostali, financoval ruský miliardář, který figuruje na žebříčku nejbohatších lidí světa.

Medveděvův plán podpořil i mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. „Souhlasím s Dmitrijem Anatoljevičem. Potýkáme se s piráty - jsou to ti, kteří nás okradli, zabavili náš majetek, ukradli ho,“ řekl Peskov podle agentury TASS.

Na dotaz, jestli on sám sleduje nelegálně stahované filmy, odpověděl, že neví, jak se to dělá, ale prý se na ně dívá, když mu je někdo stáhne.

Medveděv v rozhovoru mimo jiné také kritizoval zákazy účasti pro ruské sportovce na mezinárodních soutěžích. Označil je za politicky motivované. „Hanba na ně. Mám na mysli všechny, přirozeně včetně (Mezinárodního) olympijského výboru a jeho vedení,“ prohlásil ruský politik.

Bývalý prezident a premiér ale věří, že letošek se pro Rusko vyvine dobře. „Věřím, že rok 2023 bude rozmanitý, také dramatický, ale na druhou stranu nám umožní odpovědět na nejzávažnější otázky. Ukáže opravdové hrdinství našeho lidu,“ prohlásil Medveděv v situaci, kdy se množí zprávy u tom, že avizovaná ruská ofenziva ustrnula.

Na druhou stranu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu řekl, že Kyjev nemůže zahájit novou protiofenzivu, protože k tomu nemá dostatek zbraní a munice. Zchladil tak rostoucí spekulace o chystaném ukrajinském protiúderu (ukrajinská východiska jsme analyzovali v tomto článku).

Reklama

Doporučované