Hlavní obsah

Meloniová kritizovala Macrona. Naše síla je v jednotě, řekla premiérka

Foto: MikeDotta, Shutterstock.com

Italská premiérka Giorgia Meloniová.

Reklama

Italská premiérka Giorgia Meloniová kritizovala francouzského prezidenta Emmanuela Macrona kvůli jeho setkání s německým kancléřem Scholzem a ukrajinským prezident Zelenským. Setkání podle ní oslabilo jednotu bloku.

Článek

Podle italské premiérky Giorgii Meloniové francouzský prezident Emmanuel Macron svými kroky oslabuje jednotu Evropské unie k podpoře Ukrajiny. Podle ní bylo společné setkání Macrona, německého kancléře Scholze a ukrajinského prezidenta Zelenského v Paříži bez účasti ostatních členských států chybným rozhodnutí.

Giorgia Meloniová je v čele italské vlády od října 2022. Je předsedkyní italské nacionalistické konzervativní strany Bratři Itálie. Je výraznou zastánkyní euroskeptismu. Ve funkci premiéra nahradila Maria Draghiho.

Po jejím zvolení se ozývaly kritické hlasy, které ji vnímaly jako začátek konce Itálie v Evropské unii. Obávaly se také možného omezení podpory Ukrajiny ze strany země na Apeninském poloostrově.

Obavy se úplně podle představ kritiků nenaplnily. Itálie je pevným členem EU. A co se týče Ukrajiny, Meloniová mnohokrát potvrdila, že je důležité Ukrajinu ve válce podporovat. „Kdo si myslí, že není správné podporovat Ukrajinu, se automaticky staví proti suverenitě a svobodě národa,“ řekla třeba pro agenturu Reuters.

Podle ní byla schůzka v Paříži nevhodnou událostí. Tvrdí, že by EU měla v těchto časech ukázat jednotnou tvář.

Při rozhovoru s novináři sáhla k ostré kritice francouzského prezidenta i přesto, že na otázku ohledně pařížské večeře nebyla dotázána. Novináři se jí zeptali na to, jestli vidí problém v tom, že Francie a Německo budou reprezentovat Unii během návštěvy Spojených států. Ona však odpověděla, že Macronova středeční večeře byla mnohem horší a ještě více nepatřičná.

Jak EU pomáhá Ukrajině

  • Podle společného prohlášení EU a Ukrajiny bude Brusel i nadále poskytovat Ukrajině politickou a vojenskou podporu, dokud to bude nutné.
  • Podpora zahrnuje vojenskou pomoc ve výši přibližně 3,6 miliardy eur v rámci Evropského mírového nástroje a vojenské asistenční mise EU, která má v roce 2023 vycvičit 30 tisíc ukrajinských vojáků.
  • Celková pomoc Ukrajině, která byla jak na úrovni EU, tak na úrovni členských států dosud přislíbena, činí téměř 50 miliard eur.

Zdroj: Euroskop

„Fotografie Zelenského se všemi 27 lídry členských států EU je správným gestem. Setkání v Paříži bylo politicky nesprávné,“ řekla pro Reuters na summitu EU, kterého se zúčastnil i Zelenskyj.

Podotkla také, že není pro žádného z lídrů EU jednoduché bránit téma Ukrajiny před veřejným míněním.

Průzkumy už delší dobu ukazují trend, který ukazuje, že v Itálii, ale i jiných zemích, vůle podporovat Ukrajinu klesá. Podle společnosti Ipsos jen 30 procent Italů podporuje vojenskou podporu napadené země. V Německu stejnou věc podporuje 48 procent ve Francii 52 procent a ve Velké Británii, která však není členem EU, má vůli podporovat Ukrajinu 63 procent veřejnosti.

Předchůdce Meloniové v úřadu Mario Draghi blízce spolupracoval s Macronem a Scholzem. Dokonce společně v červnu 2022 Kyjev navštívili, aby zemi vyjádřili podporu.

Ačkoliv spojenectví těchto tří evropských zemí po jejím nástupu do funkce ochladlo, varovala Francii a Německo, aby nevnucovaly svou politiku ostatním členským státům.

„Ti, kteří si myslí, že se Evropa dělí na dva bloky silnějších a slabších států, se pletou,“ řekla pro Reuters.

Macron kritiku italské premiérky odmítl. Podle něj byla středeční společná večeře se Zelenským a Scholzem vhodná.

„Jak víte, tak Francie s Německem mají už po osm let speciální roli v souvislosti s válkou na Ukrajině,“ řekl Reuters. Narážel tak na snahu obou zemí být mediátorem konfliktu a případně mu zabránit. To se však bohužel nepovedlo.

Zejména Macron se snažil hrát v jednáních významnou roli a často telefonicky hovořil s ruským prezidentem Putinem.

Kritika ukázala, v jakém stavu je vztah mezi Francií a Itálií. K zhoršení došlo po jmenování Meloniové premiérkou a po tom, co italské úřady znemožnily plavidlu s více než 200 migranty zakotvit v italském přístavu. Namísto toho ho nasměrovaly do francouzských vod.

Krize ve vztazích se stává problémem pro celou EU. Obě země jsou stěžejní pro řešení migrační politiky.

Reklama

Doporučované