Hlavní obsah

Metál za zákrok proti americkému dronu. Šojgu navrhl vyznamenat piloty

Foto: Profimedia.cz

Záběr ze záznamu, který zveřejnil Pentagon. Ruská stíhačka na něm v blízkosti amerického dronu vypouští palivo.

Reklama

Americký dron MQ-9 Reaper podle ruské verze spadl v důsledku vlastního „ostrého manévrování“. Přesto je pro Moskvu zákrok proti němu důvodem k tomu, udělit pilotům ruských stíhaček státní vyznamenání.

Článek

Netrvalo to ani tři dny a ruští piloti, kteří byli zapleteni do úterního incidentu nad Černým mořem, při němž se zřítil americký dron MQ-9 Reaper, mají nakročeno k metálu. Na státní vyznamenání je navrhl ministr obrany Sergej Šojgu, informovala ruská agentura RIA.

„(Piloti) zabránili americkému bezpilotnímu letounu MQ-9 narušit hranice oblasti zvláštního leteckého režimu zavedeného pro účely speciální vojenské operace,“ zdůvodňuje návrh tiskové prohlášení ruského rezortu obrany.

Rusko tak naráží na jednostranná omezení, která zavedlo nad Černým mořem a o nichž prý informovalo další státy. USA to ale neuznávají a zdůrazňují, že jejich dron se pohyboval v mezinárodním vzdušném prostoru.

Podle Moskvy ruské letouny Su-27 nepřišly s americkým dronem do kontaktu a stroj spadl kvůli „ostrému manevrování“. Američané ale říkají, že stíhačky vypustily na dron palivo a poškodily jeho vrtuli, což Pentagon doložil zveřejněním záběrů části incidentu (více zde).

Reklama

Doporučované