Hlavní obsah

Mexické město svírají nepokoje. Vyvolal je hon na šéfa drogového gangu

Foto: Profimedia.cz

Výtržnosti v západomexickém městě Culiacán.

Reklama

Mexická policie zatkla jednoho ze šéfů drogového mexického kartelu Sinaloa Ovidia Guzmána. Zásah složek vyvolal bouřlivou reakci členů gangu. Ti ve městě Culiacán rozpoutali nepokoje, které paralyzovaly chod města.

Článek

„Když jsme se připravovali na vzlet letadla, uslyšeli jsme výstřely velmi blízko u letadla. V tu chvíli jsme si lehli na zem,“ popsal David Telléz, který se vracel se svou rodinou z dovolené v mexickém městě Culiacán. Jejich letadlo se stalo terčem mexické policie, která se domnívala, že v něm sedí Ovidius Guzmán. Syn nechvalně proslulého „El Chapa“, bývalého šéfa drogového kartelu Sinaloa, který se jmenuje podle mexického státu, kde vznikl. Policie současného šéfa gangu nakonec zatkla a chystá se jeho vydání do USA.

Už Tellézova cesta na letiště předvídala, že se v západomexickém městě Culiacán děje něco nezvyklého. Zmíněná rodina narazila na zátarasy z prázdných aut, které byly jen součástí později rozsáhlejších nepokojů vyvolaných členy drogového gangu v reakci na zatčení Guzmána.

Celkově bylo kvůli policejní akci zrušeno více než 100 letů z města Sinaloa a guvernér státu Sinaloa, jehož je město metropolí, informoval, že 18 lidí muselo kvůli situaci ve městě do nemocnice, informovala o atmosféře na místě stanice BBC. Podle ministerstva obrany si zákrok vyžádal 29 obětí, většina z nich je z řad členů gangu.

Členové kartelu po městě začali zapalovat auta a vytvářet blokády na silnicích. Místní úřady kvůli tomu vyzvaly obyvatele, aby nevycházeli z domu. Město zrušilo také školní výuku.

Aktivista za lidská práva v Culiacánu Oscar Loza uvedl pro stanici NPR, že ve městě docházelo k rabování. V jižní straně metropole, kde aktivista žije, se mezi lidmi začalo říkat, že konvoje ozbrojenců se pohybují směrem k vojenské základně, ale Loza prý neslyšel žádný provoz. Naopak – všude bylo děsivé ticho, dodal.

Mexická policie zatkla Ovidia Guzmána už v roce 2019

Ovidio Guzmán je synem vězněného Joaquína Guzmána přezdívaného El Chapo (Prcek). Se svými bratry Ivánem, Alfredem a Archivaldem patří Ovidio mezi nejvlivnější členy drogového kartelu Sinaloa.

Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador sice silně kritizoval své předchůdce za jejich až příliš tvrdou politiku vůči kartelům, jeho administrativa se ovšem už podruhé pokouší Guzmána zajmout a z města kvůli tomu vytvořila „válečnou zónu“.

Ovidio Guzmán se řadu let podílel na vývozu drog do USA, kde čelí od roku 2018 obvinění za obchodování s drogami. Po zatčení svého otce v roce 2016 s bratry převzal vedení kartelu. Deník El Universal uvedl, že Guzmán byl již přepraven do mexické metropole, kde je pod dohledem na armádní základně.

Podívejte se na záběry z místa:

„O Ovidiově osudu bylo rozhodnuto. Byl považován za největšího překupníka fentanylu a nejviditelnějšího vůdce kartelu,“ popsal osobnost šéfa Juan Carlos Ayala, rezident z Culiacánu a profesor Sinaloa University, který studuje sociologii obchodu s drogami. Podle mexické i americké vlády převzal spolu s dlouholetým šéfem kartelu Ismaelem „El Mayo“ Zambadou hlavní roli v podnikání svého otce.

Na otázku, jak místní reagovali na zatčení, Ayala odpověděl: „Lidé mají různé názory, ale myslím, že většina je s nimi (kartelem Sinaloa, pozn. red.).“ Důvodem pro podporu může být podle NPR to, že kartel přináší do regionu hodně peněz a pro mnoho lidí tak zajišťuje stabilitu.

Zatčení přišlo krátce před setkáním mexického prezidenta s jeho americkým protějškem Joe Bidenem a kanadským premiérem Justinem Trudeauem v rámci severoamerického summitu. Mexická vláda nicméně uvedla, že vydání šéfa gangu do Spojených států neproběhne rychle a že je potřeba dodržet všechny formální náležitosti.

Mexická policie Ovidia Guzmána už jednou propustila

Není to totiž poprvé, kdy mexická policie Ovidia Guzmána zatkla a ve městě tím vyvolala rozruch. Už v říjnu 2019 jeho zadržení dalo propuknout rozsáhlým nepokojům burcovaným členy jeho kartelu.

Už tehdy měly podobný ráz, lidé v ulicích zapalovali auta, útočili na civilisty a zadržovali rukojmí. Policie pak Guzmána propustila. Mexický prezident to vysvětlil záměrem předejít ještě větším ztrátám na životech.

Ismael Bojorquez, ředitel místních novin Riodoce, které se specializují na informování o obchodu s drogami v této oblasti, uvedl, že násilná reakce souvisí s prezidentovým laxním postojem k organizovanému zločinu.

„Kartel měl výhodu čtyř let na to, zorganizovat se, ozbrojit, upevnit a zajistit,“ uvedl. „Myslím, že tady je víc zbraní než před třemi lety. Nejen synové Guzmána, ale všechen organizovaný zločin je silnější. A to je cena za strategie federální vlády.“

Přísloví „jaký otec, takový syn“ perfektně sedí právě na Guzmánovu rodinu. Drogový magnát a otec zatčeného Ovidia Joaquín Guzmán trápil mexickou policii desítky let. El Chapo (v překladu Prcek) proslul tím, že se mu dvakrát podařilo uniknout z přísně střežené věznice – jednou v dodávce s prádlem, podruhé podzemním tunelem. V roce 2016 ho pak Mexiko vydalo Spojeným státům, kde si odpykává doživotní trest.

Reklama

Související témata:

Doporučované