Hlavní obsah

Michelle Obamová vydává druhou knihu. Píše v ní, jak moc nemá ráda svůj vzhled

Foto: Getty Images

Michelle Obamová při odhalení svého oficiálního portrétu letos v září.

Reklama

„Už 58 let žiju se svou ustrašenou myslí. Zneklidňuje mě a ráda mě vidí slabou,“ píše Michelle Obamová ve své nové knize Světlo v nás, která volně navazuje na její předešlý bestseller.

Článek

Druhá monografie bývalé americké první dámy, nazvaná Světlo v nás, staví na předchozím titulu Můj příběh (Becoming) z roku 2018 a jejím cílem je být „souborem nástrojů k odvážnému životu“.

Jak název napovídá, v první knize Můj příběh, jíž se dohromady prodalo přes 17 milionů kopií, vypráví Michelle Obamová o svém životě. V nově vydaném Světle v nás, jež nese podtitul „Překonávání v nejistých časech“, popisuje lekce, které od tohoto života získala, píše britský list The Guardian.

Obamová v memoáru naplno obnažuje své strachy i obavy.

Svou „ustrašenou mysl“ přirovnává k „životnímu partnerovi, kterého jste si nevybrali“. Otevřeně píše o neustálých pochybnostech o svém vzhledu, o nesnadném údělu Afroameričanů ve Spojených státech či „lehké formě deprese“, kterou zažívala během pandemie koronaviru.

Se svým vzhledem a především se svou výškou (měří 180 cm) se Michelle Obamová nikdy zcela nesmířila. Ve škola byla nucena „stát vždycky až v poslední řadě“, což, jak píše, „ve mně vytvořilo malou ránu, to nejnepatrnější jádro sebenenávisti, které mi bránilo osvojit si mé silné stránky.“

Cena pro Obamovou

Žena bývalého amerického prezidenta Baracka Obamy Michelle není pouze autorkou autobiografického bestselleru Becoming (Můj příběh). Díky jeho audioverzi se stala v roce 2020 i držitelkou hudební ceny Grammy.

Byla to až rada jejího otce – že „když se budeš cítit dobře sama se sebou, nikdo ti nemůže způsobit, aby ses cítila špatně“ –, která Obamové pomohla překonat nejistotu ohledně vlastní výšky a dalších věcí, kvůli nimž vyčnívala.

I tak ale netají pocity, se kterými se mnozí z nás mohou ztotožnit: „Je spousta rán, kdy rozsvítím světlo v koupelně, podívám se na sebe do zrcadla a  zoufale chci znovu zhasnout“.

Značnou část Světla v nás věnovala rodičovství. Michelle Obamová vychází z lekcí, jež jí dala její vlastní matka, která s rodinou strávila celých osm let v Bílém Domě. Michelle rovněž popisuje slasti i strasti kolem výchovy svých dvou dcer i své obavy, aby život v sídle hlavy státu děti nezkazil.

Z knihy je více než patrné, jak moc Obamovou formovala zkušenost s nemocí jejího otce. Ten trpěl roztroušenou sklerózou a Michelle to naučilo soustředěnosti, hyperpřipravenosti a vědomí, že všechno je zranitelné. „Zvuk, kdy dospělý muž dopadá na podlahu, je hromový – je to věc, na kterou nikdy nezapomenete,“ popisuje v knize.

Obamová má pochopení pro to, jak blízko je člověk selhání, pokud se narodí s tmavou pletí v USA, jak rychle ho systém odepíše a jak musí být odolný a motivovaný, aby čelil předsudkům a odsouzení ze strany společnosti.

Kdo je Michelle Obamová?

  • Narodila se v lednu 1964 v Chicagu. Studovala na Princetonské univerzitě a následně práva na Harvardu.
  • V roce 1992 se vdala za pozdějšího prezidenta USA Baracka Obamu. Mají spolu dvě dcery, Malii a Sashu.
  • Po škole se věnovala právu, avšak později zastávala rozličné funkce, např. v Univerzitní nemocnici v Chicagu.
  • Jako první dáma bojovala za práva žen, za zlepšení veřejného zdraví či za lepší a dostupnější vzdělávání.
  • V roce 2018 vydala svou první knihu Můj Příběh (Becoming), která se dočkala namluvení i filmového zpracování v podobě dokumentárního filmu.

Obamová také přiznává, že během pandemie koronaviru zažívala „nepatrnou formu“ deprese. „Pokračovala jsem v práci, kterou jsem dělala – mluvila jsem na virtuálních setkáních s voliči, podporovala dobrou věc –, ale v soukromí jsem zjišťovala, že je pro mě těžší najít svou vlastní naději nebo mít pocit, že mohu skutečně něco změnit,“ píše v knize.

Během pandemie také začala Obamová s pletením. Ač prý „nikdy nemilovala koníčky“, objednala si tehdy pár pletacích jehel, aby zjistila, že pletení bylo „pohřbeno“ v její DNA, protože je „potomkem mnoha švadlen“.

V knize pak vzpomíná na konec v Bílém domě. Obama po druhém období už znovu nekandidoval a voliči dali před kandidátkou demokratů (Hillary Clintonovou) přednost Donaldu Trumpovi.

„Ať už volby v roce 2016 byly, nebo nebyly přímým pokáráním manžela, bolelo to. Pořád to bolí,“ píše Obamová. „Hluboce mnou otřáslo, když jsem slyšela, jak muž, který nahradil mého manžela ve funkci prezidenta, otevřeně a bez omluvy používá etnické nadávky, sobectví a nenávist činí tak nějak přijatelnými a odmítá odsuzovat rasismus nebo podporovat lidi demonstrující za rasovou spravedlnost,“ dodává. „Připadalo mi to jako něco víc, něco mnohem ošklivějšího než pouhá politická porážka.“

První dámy USA:

+16

V závěru knihy Obamová popisuje, jak byla nucena sledovat „zničující“ útok na Kapitol v roce 2021, což byla „možná ta nejděsivější věc, které kdy byla svědkem“.

Od svého vydání v roce 2018 byla její první kniha Můj Příběh přeložena do 50 jazyků a po celém světě se prodalo více než 17 milionů výtisků. Očekává se, že Světlo v nás stihne v rámci prodejních žebříčků podobný osud.

V roce 2020 byla Obamová třetí rok po sobě vyhlášena nejobdivovanější ženou v Americe v rámci výroční ankety Gallupova institutu.

Reklama

Doporučované