Hlavní obsah

Ve Francii vyšel Playboy s ministryní. Hrozí jí konec ve vládě

Foto: Profimedia.cz

Ministryně pro občanství a solidaritu Marlène Schiappaová

Reklama

aktualizováno •

Francouzská ministryně pózováním v „sexy pozicích“ rozčílila některé své vládní kolegy i politiky z opozice. V době, kdy země zažívá politickou krizi kvůli reformě důchodů, považují kritici snímky v Playboyi za nevhodné.

Článek

Ministryně pro občanství a solidaritu Marlène Schiappaová je v kabinetu premiérky Elisabeth Borneové nepřehlédnutelnou postavou. Mladá ambiciózní politička neskrývá svůj feminismus a pravidelně se vyjadřuje k právům žen i LGBT komunity. A právě na tato témata poskytla rozhovor dubnovému vydání pánského časopisu Playboy.

Schiappaová pro něj i zapózovala v bílém outfitu, podle francouzského tisku „v sexy pozici“. Na jedné z fotografií má také pózovat zahalená ve francouzské vlajce. Ne tedy nahá, jak je v Playboyi zvykem. Číslo s političkou na obálce je na stáních od 6. dubna.

Už předtím ale její krok vyvolal smršť kritiky, přestože Francie rozhodně nepatří mezi prudérní země. Premiérka Borneová své podřízené vzkázala, že rozhovor nebyl vhodný, zvláště v současné krizi – Borneová narážela na vlnu sociálních protestů, které zaplavily Francii kvůli důchodové reformě.

Schiappaovou kritizoval i opoziční vůdce Jean-Luc Mélenchon nebo europoslankyně Marine Le Penová. Někteří vládní kolegové novinářům anonymně řekli, že pokud o tom premiérka nevěděla, měla by ministryni odvolat. „Zbláznila se?“ rozčiloval se jeden z poslanců vládní většiny s odkazem na krizi kvůli penzijní reformě.

Sama Schiappaová zareagovala na kritiku v neděli na twitteru, kde napsala, že brání „právo žen nakládat se svým tělem všude a neustále“. Kritikům nepřímo vzkázala, že jsou „zpátečníci a pokrytci“.

Šéfredaktor francouzské odnože Playboye Jean-Christophe Florentin agentuře AFP řekl, že Schiappaová je s časopisem slučitelná, protože se zabývá právy žen a „pochopila, že to není časopis pro staré machisty, ale může být nástrojem feminismu“.

Reklama

Související témata:

Doporučované