Hlavní obsah
Online

Rusové zabili v Mariupolu už víc lidí než nacisté za dva roky okupace

Foto: Twitter.com/RedCrossUkraine

Kancelář Červeného kříže v Dobropillji, kterou dnes zasáhl raketový útok.

Reklama

aktualizováno •

Rusko útočí na Ukrajinu, situaci sledujeme v online reportáži.

Článek

Nejdůležitější informace s datem 30. dubna

  • Starosta města Vadym Bojčenko uvedl, že za dva roky okupace Mariupolu během druhé světové války nacisté zabili 10 000 lidí. Počet obětí za 2 měsíce obléhání Mariupolu ruskou armádou je podle něj dvojnásobný.
  • Ruská armáda provedla raketový útok na město Dobropillja v Doněcké oblasti a zničila kancelář ukrajinského Červeného kříže. Od 24. února 2022 je to již 8. kancelář Červeného kříže na Ukrajině, která byla poškozena nebo zničena, dodalo hnutí.
  • V Kyjevské oblasti byl objeven další hromadný hrob s těly 900 civilistů. Podle agentury Unian to řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru s představiteli polských médií. Prohlásil také, že ruské síly pálily těla zabitých v mobilních krematoriích, což ztíží vyšetřování zločinů, a že nikdo neví, kolik lidí na Ukrajině dohromady zemřelo.
  • Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) prověřuje informaci ukrajinských úřadů o dřívějším přeletu rakety přímo nad Jihoukrajinskou jadernou elektrárnou. Pokud se tato informace potvrdí, byla by to mimořádně závažná záležitost, uvedl šéf MAAE Rafael Grossi.
  • Riziko, že mírové rozhovory s Ruskem skončí, je podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského vysoké. Může za to podle něj hněv Ukrajinců způsobený ruskými zvěrstvy. Uvedla to agentura Interfax-Ukraina.

VÁLEČNOU SITUACI JSME SLEDOVALI ONLINE I V PÁTEK:

  • Starosta Mariupolu: Rusové tu zabili více lidí než nacistické Německo

    Starosta města Vadym Bojčenko uvedl, že za dva roky okupace Mariupolu během druhé světové války nacisté zabili 10 tisíc lidí. Počet obětí za 2 měsíce obléhání Mariupolu ruskou armádou je podle něj dvojnásobný. Informoval o tom ukrajinský web The Kyiv Independent.

  • Dvacet civilistů opustilo obléhanou ocelárnu Azovstal

    Ukrajinští bojovníci obklíčení ruskými silami v ocelárně Azovstal v Mariupolu potvrdili, že skupina civilistů se dostala z areálu závodů. Zástupce velitele pluku Azov Svjatoslav Palamar uvedl, že skupina 20 osob, včetně žen a dětí, byla přemístěna na „vhodné místo“.

    Již dříve ruská státní média uvedla, že evakuováno bylo 25 osob. Není jasné, kam byli odvezeni. Moskva je pod silným mezinárodním tlakem, aby umožnila odchod civilistů.

    Předpokládá se, že v ocelárně Azovstal se ukrývají stovky lidí. Jde o poslední místo, které ukrajinští vojáci v Mariupolu kontrolují. Moskva požaduje, aby se vzdali.

  • V Budapešti se konaly demonstrace na podporu Ukrajiny i Ruska

    V Budapešti se dnes prakticky ve stejnou chvíli konaly dvě manifestace, jedna na podporu Ruska, druhá na podporu Ukrajiny. Rusko, které západní země považují za agresora, přišlo do centra maďarské metropole oslavovat asi 200 demonstrantů. Opačnou stranu konfliktu na Ukrajině přišlo podpořit asi pětkrát více lidí, včetně Ukrajinců, informoval zpravodajský server telex.hu. Skupiny se přiblížily, ale nesetkaly.

    Proukrajinské mírové shromáždění svolal Maďarsko-ukrajinský kulturní spolek a spolek Jednotná Ukrajina. Mluvčí na Deákově náměstí připomněli maďarské lidové povstání z roku 1956, které násilně ukončily sovětské tanky. Sdružení neúspěšně žádala policii o zákaz proruské demonstrace.

    Demonstranti, kteří přišli podpořit Rusko, jsou přesvědčeni, že za válku na Ukrajině jsou zodpovědné Spojené státy a že „nadměrné sankce“ proti Rusku způsobují celosvětovou potravinovou a energetickou krizi. Lidé s ruskými vlajkami se sešli před pomníkem sovětských hrdinů. Na jednom z jejich transparentů bylo anglicky napsáno „Karma je děvka. Buča jako Katyň. Zastavte západní válečnou mašinérii! Omluvte se za Katyň!“.

  • Johnson slíbil Zelenskému další vojenskou a humanitární pomoc

    Britský premiér Boris Johnosn potvrdil, že Spojené království uvolní další vojenskou pomoc, aby Ukrajincům poskytlo vybavení potřebné k obraně. Uvedl to mluvčí Johnsona po telefonátu šéfa britské vlády se Zelenským.

    Vojenskou a humanitární pomoc Ukrajině zesílí i Francie. Dnes to v telefonátu prezident Emmanuel Macron přislíbil svému protějšku Volodymyru Zelenskému.

  • Rusko z muzea v Melitopolu odcizilo starověké zlaté artefakty, tvrdí Ukrajina

    Loupež začala, když se v muzeu objevil záhadný muž v bílém plášti. Za ním stál oddíl ruských vojáků se zbraněmi a dychtivě ho pozoroval, napsal web The New York Times (NYT).

    Pomocí dlouhé pinzety a speciálních rukavic muž v bílém plášti opatrně vyňal z kartonových krabic ve sklepě muzea v Melitopolu, jižním městě ležícím na Ruskem okupovaném území, desítky speciálních zlatých artefaktů starých více než 2 300 let, uvedli ukrajinští představitelé.

    Zlaté předměty pocházely ze Skytské říše, ze čtvrtého století před naším letopočtem. Pak záhadný expert, ruští vojáci i zlato zmizeli.

  • Lidé v ocelárnách Azovstal jsou na pokraji smrti, tvrdí starosta Mariupolu

    Lidé v Rusy obléhaném areálu oceláren Azovstal v ukrajinském Mariupolu jsou na pokraji smrti a mohou jim zbývat jen hodiny života. Britské stanici BBC to dnes řekl starosta Mariupolu Vadym Bojčenko. Ocelárny Azovstal jsou poslední baštou ukrajinského odporu v Mariupolu. V krytech pod ocelárnami se vedle ukrajinských obránců podle místních úřadů skrývají i stovky žen a dětí.

    „Lidé v Azovstalu jsou na hranici mezi životem a smrtí. Čekají, modlí se za záchranu… Je těžké říci, kolik dní nebo hodin máme na záchranu jejich životů,“ řekl Bojčenko. „Lidé, kteří tam uvázli, nemají téměř žádnou šanci zachránit si život. Nemají možnost nadechnout se čerstvého vzduchu. Vstoupili do protiatomových krytů a čekají na záchranu životů.“

    V ocelárnách je podle starosty asi tisíc civilistů, z nichž zhruba 600 je zraněných. Někteří jsou v areálu ukrytí už od začátku ruské invaze 24. února. V celém Mariupolu zůstává zhruba 100 tisíc obyvatel, čtvrtina předválečné populace. Jejich evakuace opakovaně selhala.

  • Moskva tvrdí, že její letectvo dnes zabilo přes 200 ukrajinských vojáků

    Rusko tvrdí, že jeho letectvo dnes zabilo přes 200 ukrajinských vojáků a zničilo 23 obrněných vozidel. Ruské rakety prý navíc zasáhly 17 ukrajinských vojenských objektů a zničily také jedno velitelské stanoviště a sklad raket a dělostřelectva. Informuje o tom agentura Reuters s odvoláním na prohlášení ruské armády.

  • Angelina Jolie navštívila uprchlíky

    Americká herečka a zvláštní vyslankyně vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) Angelina Jolie je v ukrajinském Lvově, informují ukrajinská média. Herečka přijela na hlavní nádraží ve Lvově přivítat vnitřně vysídlené Ukrajince, kteří přijeli evakuačním vlakem z Pokrovska v Doněcké oblasti, informoval list Kyiv Independent.

    Podle ruské služby BBC se hollywoodská hvězda, která je známá svým zapojením do charitativních projektů, objevila v jedné z místních kaváren.

  • Letiště v Oděse zasáhla ruská raketa, přistávací dráha je mimo provoz

    Ruská raketa podle ukrajinské armády zasáhla startovací dráhu letiště v Oděse. Ranvej se tak stala nepoužitelnou, napsala dnes agentura Reuters. Bližší podrobnosti neposkytla. Ukrajinská agentura Unian uvedla, že ve městě bylo slyšet několik explozí.

    Přístavní Oděsa, která měla před válkou téměř milion obyvatel, se terčem ruského ostřelování stává opakovaně, přestože je vzdálena od hlavního bojiště. Například před týdnem si zde ruský útok vyžádal osm životů. Další lidé utrpěli zranění.

    Dnes zdejší úřady oznámily, že ve městě bude od večera 1. do 3. května platit zákaz vycházení.

  • Ukrajinci vyměnili s Rusy 14 zajatců včetně těhotné vojačky

    Ukrajina a Rusko se dohodly na další výměně zajatců. Na Ukrajinu se dnes vrátilo 14 lidí, sedm civilistů a sedm vojáků, včetně jedné těhotné vojačky. Na sociálních sítích to oznámila ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková. Moskva jako v předchozích případech o výměně zatím mlčí.

    „Dnes jsme si vyměnili vězně. Přivedeme domů 14 našich lidí: 7 vojáků a 7 civilistů. Tato výměna je pro mě zvláštní: jedna vojačka je v pátém měsíci těhotenství. Nechť nás Bůh ochraňuje!“ napsala vicepremiérka.

    Od začátku ruské invaze na Ukrajinu, tedy od 24. února, je to už osmá výměna zajatců, připomíná server Ukrajinska pravda. Naposledy ve čtvrtek se z ruského zajetí dostalo 45 Ukrajinců. Obě znesvářené země si už vyměnily zajaté vojáky, civilisty, členy záchranné lodi, ruské brance nebo uneseného starostu Melitopolu.

  • V bojích na Ukrajině zemřel dánský dobrovolník, sdělila jeho rodina

    Na Ukrajině zahynul Dán, který se tam vypravil bojovat proti ruským invazním jednotkám. Podle agentury AFP o tom dnes informovala jeho rodina.

    Dánská veřejnoprávní televize TV2 ve čtvrtek informovala o zmizení pětadvacetiletého dánského občana. Podle televize byl součástí osmičlenné skupiny, která bojovala v ukrajinském městě Mykolajiv. Šest jich nepřežilo.

    „Na základě dostupných informací rodina identifikovala dotyčnou osobu a považuje ji za zesnulou,“ uvedla dánská diplomacie na dotaz AFP. Další podrobnosti nesdělila s odkazem na ochranu osobních údajů.

  • Rusové zničili od začátku invaze osm kanceláří Červeného kříže

    „Naše kancelář v Dobropillji (Doněcká oblast) byla dnes bombardována. Nacházela se v jedné ze šesti obytných budov, které byly poškozeny,“ napsala na Twitter ukrajinská kancelář organizace Červený kříž.

    Od 24. února 2022 je to již 8. kancelář Červeného kříže na Ukrajině, která byla poškozena nebo zničena, dodalo hnutí.

  • Srbsko poprvé představilo zakoupený čínský systém protivzdušné obrany

    Srbsko na dnešní vojenské přehlídce poblíž Bělehradu poprvé představilo veřejnosti moderní čínský systém protivzdušné obrany FK-3, uvedla rozhlasová a televizní stanice RTS. Bělehrad tak učinil v době, kdy je pro něj s ohledem na válku na Ukrajině stále obtížnější udržovat křehkou rovnováhu ve vztazích mezi Západem a Ruskem.

    Peking představuje momentálně pro vojensky neutrální Srbsko jednoho z hlavních partnerů. Balkánská země aspiruje také na členství v Evropské unii a současně udržuje přátelské vztahy s nábožensky a kulturně spřízněným Ruskem.

    Čínský systém FK-3 je podobný ruskému systému S-300 nebo americkému Patriot. Srbsko jej zakoupilo v roce 2019 a převzalo začátkem tohoto měsíce. V současnosti je jedinou evropskou zemí, která provozuje tento raketový systém jakož i čínské bojové drony CH-92A.

  • Do jednání o evakuaci se zapojil Červený kříž a OSN, řekl starosta Mariupolu

    OSN a Červený kříž jednají o zajištění evakuace stovek obyvatel Mariupolu, kteří uvízli v ocelárně Azovstal, řekl starosta města Vadim Bojčenko.

    V sobotním projevu v ukrajinské televizi Bojčenko vyzval „všechny mezinárodní partnery, aby se spojili pro jeden cíl – záchranu životů místních obyvatel, kteří se nyní skrývají v protiatomových krytech Azovstalu“.

    „Mise OSN a Červený kříž jednají. Čekáme na výsledky těchto jednání. Čekáme, že se tento koridor podaří otevřít a že zachráníme životy stovek našich obyvatel Mariupolu,“ řekl Bojčenko.

  • Ruské údery značně poškodily ocelárnu Azovstal v Mariupolu

    Téměř všechny budovy rozlehlého ocelářského závodu Azovstal, posledního ukrajinského útočiště v Mariupolu, byly zničeny, jak ukazují nové satelitní snímky společnosti Maxar Technologies.

    Ve střechách jsou velké díry – poznávací znamení vojenského úderu. Některé střechy jsou zcela zřícené a z některých budov zbyly jen trosky. Mnoho obytných a vládních budov přímo na východ od závodu bylo také zcela zničeno.

    CNN již dříve informovala, že zbývající obránci ocelárny, ale i civilisté, kteří se tam skrývají, jsou schovaní ve sklepních prostorách. Ze satelitních snímků pořízených v pátek není jasné, zda některý z vojenských úderů zničil i některý ze sklepních objektů.

  • Do Lvova přijela americká herečka Angelina Jolie, informují média

    Do západoukrajinského Lvova přijela americká herečka Angelina Jolie, informují některá ukrajinská média. Podle ruské služby BBC se hollywoodská hvězda, která je známá svým zapojením do charitativních projektů, objevila v jedné z místních kaváren. Co přesně bude na Ukrajině dělat, zatím není známo, poznamenala stanice.

    Podle portálu Gazeta.ua sdílela video s herečkou v kavárně novinářka a bloggerka Maja Pidhorodecká na svém facebooku, kde záběry mimo jiné okomentovala slovy: „Nic zvláštního. Jen Lvov. Prostě si přišla vypít kávu. Jen Angelina Jolie. Prostě Ukrajinu podporuje celý svět.“

    Americká herečka a zvláštní vyslankyně vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) Ukrajinu podpořila krátce poté, co zemi napadly ruské invazní jednotky. Podle ukrajinského serveru nv.ua se Jolie s pracovníky UNHCR podílí na pomoci ukrajinským uprchlíkům.

    Média už na konci března informovala o její návštěvě dětské nemocnice v italském Římě, kde leží ukrajinské děti, jež utekly před válkou v rodné zemi. Jolie se dlouhodobě věnuje humanitárním projektům.

  • Na Ukrajinu zamíří další pomoc z Francie

    Francouzský prezident Emmanuel Macron v sobotu řekl, že Francie „zintenzivní“ své dodávky vojenské a humanitární pomoci na Ukrajinu. Macron to oznámil po rozhovoru se svým ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským, píše agentura AFP.

  • AP: Někteří Ukrajinci se vydávají přes frontovou linii domů

    Pro postarší ukrajinský pár bude v noci postelí malý osobní automobil vyrobený ještě v dobách Sovětského svazu. Dvojice se totiž chystá riskovat život přechodem válečné frontové linie na Ukrajině. Ale neprchá – vrací se zpět.

    Svět už si zvykl na záběry milionů Ukrajinců na útěku před ruskou invazí. V jejich stínu jsou lidé s jiným druhem zoufalství a odvahy, kteří se vydávají na opačnou stranu. Pro některé z nich je motivem snaha dostat se k blízkým, často kvůli nemocným nebo nemohoucím lidem, kteří zůstali. Pro jiné je to cesta z nostalgie a vzdoru, píše agentura AP.

  • Lavrov: Speciální vojenská operace probíhá podle plánu

    Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov prohlásil, že to, co Rusko nazývá svou „zvláštní vojenskou operací“ na Ukrajině, „pokračuje přesně podle plánu“, a to navzdory tomu, že Západ tvrdí opak. Lavrov v rozhovoru pro čínskou tiskovou agenturu Sin-čua řekl, že ruských cílů bude „určitě dosaženo“.

    V pátek přitom vysoký představitel amerického ministerstva obrany uvedl, že ruská operace s cílem převzít kontrolu nad regionem Donbas byla „alespoň několik dní pozadu“ oproti původnímu plánu a pokrok ruských sil je„pomalý a nerovnoměrný“, uvádí BBC.

    „Pokud mají USA a NATO skutečný zájem na vyřešení ukrajinské krize, pak by se především měly probudit a přestat zásobovat kyjevský režim zbraněmi a střelivem,“ dodal Lavrov.

Reklama

Hlavní zprávy