Hlavní obsah

Místo písku tisíce mrtvých ryb. Horké moře začíná dusit život pod hladinou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Moře vyplavilo na pláž v Thajsku tisíce mrtvých ryb. Podle odborníků mohou být příčinou klimatické změny, které způsobily nadměrný růst planktonu.

Článek

Masivní nárůst planktonu mohl zapříčinit smrt až tisíců ryb, které se ve čtvrtek objevily podél zhruba čtyřkilometrového úseku pláže v jižní provincii Chumphon v Thajsku. Podle odborníka mohou za přemožení planktonu klimatické změny, píše americká CNN.

Thon Thamrongnawasawat, zástupce děkana Fakulty rybářství na thajské univerzitě Kasetsart, připsal úhyn ryb takzvanému „květu“. Jde o  přirozený jev, který se projevuje přemnožením mikroorganismů a snižuje hladinu kyslíku ve vodě – to způsobuje udušení ryb.

„Různé přírodní jevy, jako jsou bělení korálů nebo kvetení planktonu, se v historii přirozeně vyskytovaly už desítky tisíc let. Kvůli globálnímu oteplování však sílí, čímž se zvýší jejich četnost v oceánech a mořích,“ vysvětluje odborník Thamrongnawasawat.

Podle místních úřadů se „kvetení“ planktonu vyskytuje obvykle jednou nebo dvakrát ročně a trvá dva až tři dny. Thajští vědci nashromáždili mořskou vodu pro další posouzení a analýzu.

Vlny veder v mořích se letos stávají celosvětově stále větším problémem.

Podle britského Met Office byly globální povrchové teploty moře za duben a květen zatím nejvyšší zaznamenané v těchto měsících. Agentura Met Office uvádí, že příčinou je nejen příchod přírodního klimatického jevu El Niño, který má globální dopad na oteplování, ale i změna klimatu způsobená člověkem, což podobné přírodní jevy ještě zhoršuje.

Již v červnu vyplavilo moře tisíce mrtvých ryb na pláže v Texasu. Odborníci při té příležitosti upozorňovali na fakt, že se to bude z důvodu rostoucích teplot opakovat, a varovali před podobnými situacemi na britském pobřeží, píše CNN.

Další úhyn mořských živočichů hlásily také úřady z jižní Kalifornie, delfíni a lachtani se dostali na pláž mrtví nebo minimálně nemocní, byly jich stovky. „Vlna mrtvých nebo nemocných zvířat je jednou z největších, co si lze pamatovat. Je to naprosto šokující,“ říká Justin Greenman z Národního úřadu pro oceán a atmosféru.

Bujení kalifornských řas podle vědců zapříčinilo oteplování vody, které přeje toxickým řasám.

„Ať už v Austrálii na místech, jako je Velký bariérový útes plný korálů, nebo v některé oblasti kolem Anglie, oceány dnes zažívají vlny veder. Růst řas bude skutečně škodlivý pro jakékoli místní ekosystémy,“ varovala Sarah Perkins-Kirkpatrick, klimatická vědkyně z australské univerzity New South Wales.

Reklama

Doporučované