Hlavní obsah

Japonci jsou na Měsíci, jejich modul SLIM úspěšně přistál na povrchu

Animace přistání modulu SLIM na Měsíci. Video: AP

 

Reklama

aktualizováno •

O průběhu přistání v přímém přenosu informovala japonská vesmírná agentura JAXA, která manévr vyhodnotila jako „hladký“ a ověřuje stav zařízení.

Článek

Modul SLIM japonské vesmírné agentury JAXA v pátek úspěšně přistál na povrchu Měsíce.

Diváci mohli sledovat v živém přenosu celý přistávací manévr, informace o výšce, rychlosti a poloze modulu bez lidské posádky.

„Po přistání se JAXA pokouší navázat spojení s aparátem,“ píše Reuters.

Vše odstartovalo loni v září, přesně v 1:41 středoevropského letního času (SELČ) na ostrovní plošině Tanegašima, kde své motory zažehla japonská raketa H2-A schopná na geostacionární orbitu Země (GTO) dostat 4,1 tuny nákladu. Na palubě měla pár unikátních sond.

Ta těžší by měla ukázat lidem vesmír tak, jak ho ještě neviděli, a ta lehčí dnes z Japonska udělala pátý stát, který přistál na Měsíci.

Šlo o sondu Smart Lander for Investigating Moon čili SLIM, které se jinak přezdívá také „měsíční sniper“. Na Měsíci má vysadit dva pohyblivé roboty.

Při startu vážila 590 kilogramů, na konci cesty by měla mít už jen třetinovou váhu – na 400 kilogramů představovalo nyní už spálené palivo.

Více o modulu SLIM

Závod v dobývání Měsíce pokračuje. Nově o místo na jeho povrchu usilují Japonci, kteří tam vyslali unikátní sondu, roboty. Na orbitu kolem Země poslali i teleskop, který ukáže dosud neviděné.

V článku najdete záběry ze startu vesmírné mise, videa z konstrukce a testování vynášených přístrojů a rovněž animace toho, jak mají fungovat.

Reklama

Související témata:

Doporučované