Hlavní obsah

„Nejtěžší den války.“ Ukrajina žádá o pomoc civilisty

Ruské armádě se podařilo proniknout na předměstí Kyjeva, ukrajinská armáda do boje zapojí i civilisty. V kyjevské čtvrti Oboloň rozdávají obráncům města zbraně.Video: twitter/IAPonomarenko

 

Reklama

Ruská invaze na Ukrajinu pokračuje druhým dnem. Těžkému ostřelování čelí na severovýchodě země Charkov, do hlavního města Kyjeva už pronikly první ruské jednotky. Bránící se armádě tak mají pomoci civilisté.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Za „nejtěžší den války“ označil pátek 25. února poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko. Ukrajina už druhým dnem čelí ruské invazi a dvě největší ukrajinská města odolávají ruským silám.

Zatímco na 1,5milionový Charkov na severovýchodě země dopadá dělostřelecká palba, ve stejnou chvíli ukrajinská armáda brání také hlavní město Kyjev. Na něj ruská armáda útočí ze dvou stran, východu a severovýchodu, informovala ukrajinská média.

Ministerstva obrany a vnitra tak společně na sociálních sítích a dalších komunikačních kanálech vyzvala místní obyvatele, aby pomohli v boji proti postupujícím ruským jednotkám.

K obyvatelům v severní části Kyjeva Obolon tak směřovala žádost, aby sdíleli informace o pohybu ruských jednotek a techniky. „Žádáme občany v Oboloni, aby co nejvíce informovali o pohybu ruské techniky a vojsk,“ uvedlo ministerstvo obrany na svém twitterovém účtu.

Později také vyšla výzva k aktivnímu odporu. „Vyrobte Molotovovy koktejly, neutralizujte okupanty! Buďte opatrní! Nevycházejte z domu!“ informovalo také ministerstvo. Součástí výzvy pak byla také informace ukrajinské armády, která chtěla povolat majitele dronů, které by bylo možné použít k boji. Ministerstvo vnitra dokonce v komunikačních kanálech zveřejnilo návod na výrobu molotovů.

Ukrajinské obranné složky později znovu tweetovaly a vyzvaly všechny civilisty, aby se bez ohledu na věk připojili do boje. „Ukrajina dnes potřebuje všechny, veškeré procedury pro připojení k boji jsou zjednodušené. Vezměte si s sebou pouze pas a identifikační číslo. Nejsou žádná věková omezení,“ uvedl podle BBC velitel armády Jurij Galuškin. Už během čtvrtečního večera prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil všeobecnou mobilizaci.

Ministerstvo obrany pak v pátek informovalo, že v hlavním městě rozdalo už na 18 tisíc kusů zbraní doplněných odpovídající municí. V ukrajinské metropoli se ale střelba ozývá i z vládní čtvrti, ministerstvo vnitra dokonce rozhodlo o rozdání zbraní poslancům.

K ukrajinským médiím se mezitím přes tamní zpravodajce dostaly informace o tom, jakým způsobem Rusko plánuje dobývat Kyjev. Podle webu Ukrajinská pravda, který se odkazuje přímo na zpravodajskou službu, je ukrajinská armáda připravena plán překazit.

První kroky Rusů by měly vést směrem k jednomu ze dvou kyjevských letišť. Ostatně cílem ostřelování už se stalo mezinárodní letiště Boryspil a těžké boje se sváděly o letiště Hostomel, kde Rusové provedli výsadek, ale Ukrajina tvrdí, že ho má momentálně pod kontrolou.

Aktuálně je tamní ranvej natolik poničená, že na letišti nelze přistát, uvedl s odkazem na ukrajinskou armádu deník The Kyiv Independent. Podle listu se tak ruské jednotky z Běloruska ke Kyjevu letecky nemohou dostat a budou muset podniknout cestu po zemi.

Ve stejnou chvíli by se podle plánu další ruské jednotky měly soustředit na rozsévání paniky mezi obyvatelstvem a následně by mělo dojít k rozsáhlému kybernetickému útoku na místní úřady.

Kýženým výsledkem operace je zmocnit se vedení státu. V krátkém videu zveřejněném po půlnoci nicméně ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj informoval, že nepřítel ho označil za cíl číslo 1, jeho rodina má být cílem číslo 2.

Reklama

Související témata:

Doporučované