Hlavní obsah

Moře, noční život, pohoda. Rusové našli nový úkryt před mobilizací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Kromě bohatých Rusů přijíždějí do Thajska i ti chudší. Dva z nich zadržela policie kvůli žebrání.

Reklama

Rusové se sem tradičně jezdívali schovat před zimou, nyní zde navíc kupují ve velkém nemovitosti. Mnozí z nich pak v Thajsku zůstávají, aby se vyhnuli další mobilizaci.

Článek

Jen od 1. listopadu do 21. ledna přijelo do thajského letoviska Phuket více než 233 tisíc Rusů. Vyplývá to z dat tamního mezinárodního letiště, informovala televize al-Džazíra. Rusové se tak s náskokem stali největší skupinou mezi zahraničními turisty.

Loni v červenci ukončili Thajci covidová opatření a od září jim raketově rostou počty přijíždějících Rusů. Zatímco před pandemií tvořili ruští turisté pro Thajsko až sedmý největší trh, v listopadu se už vyšplhali na třetí místo za Malajsií a Indií. V září přiletělo do Thajska 15 900 Rusů, v říjnu už 44 314 a v listopadu 108 985, informovala agentura Reuters.

Nejoblíbenější destinací je výše zmíněný a nočním životem proslulý ostrov Phuket, kam létají přímé spoje z Ruska, stejně jako do metropole Bangkoku.

Jak se Rusové vyhýbají mobilizaci

Ruský senát řeší, jak se vypořádat s Rusy, kteří uprchli před mobilizací:

Ruští turisté zůstávají v Thajsku déle než ostatní, obvykle sedm až deset nocí. Někteří si ale pobyty prodlužují i na několik měsíců. To platí zejména od loňského září, kdy ruský diktátor Vladimir Putin sáhl poprvé od druhé světové války k mobilizaci, která se týkala i obyvatel Moskvy.

Kvůli bohatým Rusům rostou ceny nemovitostí

Ruská střední třída si v Phuketu i v dalších místech kupuje byty, a připravuje se tak na případný útěk před další mobilizací. „Moji klienti jsou většinou mladí lidé od 30 do 35 let… jsou bohatí, mají vysoký rozpočet,“ řekla tamní realitní makléřka Sofia Malygaevarealová. „Hodně lidí se rozhodlo odstěhovat na Phuket na tři až šest měsíců… až do jednoho roku,“ dodala.

Zůstat ale v Thajsku natrvalo není jednoduché. Ruští uprchlíci potřebují nejen bydlení, ale i školy pro své děti, práci a také víza. Peníze nicméně pro mnoho z nich nejsou problémem. Z toho však pramení růst cen na ostrově – luxusní kondominia se ještě nedávno dala pronajmout za tisíc dolarů měsíčně, teď už to ale může být i třikrát tolik. Honosné vily na pobřeží, které jsou k mání za 6000 dolarů (zhruba 133 tisíc korun) na měsíc, jsou pak předplacené až na rok dopředu.

„Ruské rodiny si pronajímají domy a prodlužují si pobyty ze 16 dnů na několik měsíců,“ řekl al-Džazíře Bhummikitti Ruktaengam, šéf Turistické asociace Phuketu. „Večer uvidíte ruské rodiny procházet se v parku spolu s místními,“ doplnil s tím, že někteří zůstávají až do března.

Reklama

Doporučované