Hlavní obsah

„Už dva měsíce žiju v lese.“ Rusové se stále skrývají před mobilizací

Foto: Profimedia.cz

Mobilizovaní Rusové jsou vysíláni na frontu s nedostatečným vybavením i vojenským výcvikem.

Reklama

Ruští muži v bojeschopném věku se stále ukrývají před mobilizací: třeba v lese nebo hudebním studiu. Ačkoli ministr obrany Sergej Šojgu před pár týdny prohlásil, že mobilizace skončila, Rusové ani média takovému tvrzení nevěří.

Článek

Pochází z jižní části Ruska a na sociální síti Telegram vystupuje pod pseudonymem Adam Kalinin. Živí se jako IT pracovník; a už druhým měsícem žije schovaný v lese. Úplně sám.

Když ruský prezident Vladimir Putin vydal 21. září mobilizační dekret, Kalinin horečně kontroloval odlety ze země. Jejich cena ale vzrostla pokaždé, když webovou stránku aktualizoval. A to si nemohl dovolit.

Napadlo ho tedy uniknout alespoň civilizaci a systému vojenských odvodů. V práci si vzal na týden volno. A odjel se schovat do lesa. „Bál jsem se, že mě odvedou, když půjdu na nákup, nebo že někdo přijde ke mně domů,“ vysvětluje mladý muž v telefonickém rozhovoru pro americký deník The Washington Post.

S manželkou byli vždy vášniví táborníci, Kalinin proto neměl problém sehnat většinu věcí, které s sebou do lesa potřeboval. Sbalil si spací pytel, pilu a plynový hořák, nakoupil solární panely, stan pro zimní rybolov a satelitní anténu, aby mohl pracovat online.

Jeho současná cesta do „kanceláře“ teď trvá sotva tři minuty pěší chůze. Ze stanu, ve kterém nocuje, přejde ke stanu postaveném výše na mýtině; jediného místa poblíž s relativně stabilním internetovým připojením.

„Musel jsem postavit dva stany. Našel jsem skvělé místo, kde se ukrýt, chráněné před větrem, se spoustou sluníčka: ale není tu internet. Tam, kde stojí můj kancelářský stan, bývá občas pěkně ošklivo, hlavně, když fouká. Ale je tam internet,“ vysvětlil pro list Novaya Gazeta, proč se rozhodl oddělit domov od práce.

Jak žijí rodiny ruských dezertérů?

Od vyhlášení částečné mobilizace v Rusku uprchly do zahraničí ve snaze vyhnout se vojenské službě tisíce mužů. S plánováním útěku i hledáním nového domova jim často pomáhají jejich manželky. Ony samy ale zůstávají v Rusku.

Adam Kalinin, který sám sebe označuje jako pacifistu, si vaří na otevřeném ohni a přiznává, že mu chybí teplá sprcha i čerstvé ovoce. „Moje životní podmínky jsou ale stále mnohem lepší než podmínky mobilizovaných mužů vyslaných na Ukrajinu,“ myslí si.

Podle ruských médií byly totiž zabity už stovky nových ruských branců. Mnozí z nich byli špatně vybaveni a absolvovali nedostatečný výcvik. To jen posiluje Kalininovo odhodlání zůstat v úkrytu.

„Úplně první zprávou, která přišla od mobilizovaných, je ta, že jim chybí základní vybavení a podmínky, ve kterých se nacházejí, jsou špatné,“ tvrdí s odkazem na zprávy o důstojnících, kteří nutí nové vojáky, aby si sami kupovali neprůstřelné vesty nebo spali ve zchátralém, nevytápěném prostoru kasáren.

„Trpí ještě před tím, než se dostanou do první linie. Mohou snadno dostat třeba zápal plic, a nikoho to nebude zajímat,“ dodává Kalinin. „Buď se nechám mobilizovat a budu žít na místě podobném vězení, kde nemáte žádná práva, jen povinnosti. Nebo zůstanu tady, kde mám sice mnoho problémů, ale jsem svobodný,“ uzavírá s tím, že má o svém rozhodnutí jasno.

Adam Kalinin ale není zdaleka jediným, kdo má z potenciální mobilizace stále obavy. V týdnech po jejím vyhlášení uteklo do sousedních zemí podle záznamů víc než 300 tisíc lidí. Údaje o počtech mužů, kteří se ukryli uvnitř země, sice nejsou dostupné; předpokládá se ale, že jde o tisíce.

A ačkoli ruský prezident Vladimir Putin a ministr obrany Sergej Šojgu prohlásili, že mobilizace byla dokončena, mnoho ruských mužů v bojeschopném věku se stále skrývá. I teď se bojí, že je vojenští náboráři odchytí a pošlou je na frontu bojovat. A zemřít.

Hudební studio jako skrýš

Čtyřicetiletý hudební producent z Moskvy, který si kvůli strachu před úřady přál zůstat v anonymitě, pro list The Washington Post uvedl, že důstojníci přišli několikrát bušit na dveře bytu, který vlastní a pronajímá. „Na univerzitě jsem prošel vojenským výcvikem, jsem ale proti válce. Nikoho jsem nikdy ani neuhodil,“ popsal muž, který se odstěhoval od manželky i dětí a teď se ukrývá ve svém hudebním studiu. „Řešit problémy násilím je ten nejprimitivnější způsob. Je to jako návrat do zvířecího stavu,“ myslí si.

Manželka producenta nejprve prosila, aby Rusko úplně opustil, podobně, jako to udělala většina jeho přátel. „Vyhrožovala i rozvodem. Já ale nechci Putinovi dovolit, aby mi převálcoval život, který jsem tady v Moskvě vybudoval,“ vysvětluje muž, proč se rozhodl trávit noci na gauči ve studiu.

Mobilizace v Rusku podle ministra obrany skončila

Částečná mobilizace v Rusku byla dokončena, řekl ruský ministr obrany Sergej Šojgu prezidentovi Vladimiru Putinovi. Do služby bylo povoláno 300 tisíc mužů.

„Nikdy jsem na Rusku nijak zvlášť nelpěl, naopak jsem se považoval za světového muže,“ sdělil producent. „Ale když začala válka, začal jsem o tom přemýšlet jinak. Rozhodl jsem se, že nebudu utíkat. Jsem plnohodnotným obyvatelem této země a nehodlám se vzdát svého domu, přesvědčení a práce,“ dodává.

Nadále se proto snaží žít „mimo systém“. Vyhýbá se metru, přechází ulici, když vidí někoho v uniformě, a většinu času si nechává vypnutý telefon, aby nemohl být sledován. „Myslím, že musíte zvolit strategii maximální bezpečnosti, pokud jste se rozhodli tu zůstat,“ uzavírá s tím, že se situace kdykoli může obrátit k horšímu a počítá proto s druhou, možná i třetí vlnou mobilizace.

Potřeba nových rekrutů

Ačkoli ministr obrany Sergej Šojgu 28. října veřejně prohlásil mobilizaci za ukončenou, ruští muži, ale i světová média, toto prohlášení zpochybňují. Jak upozornil list Ukrajinska pravda, výnos o ukončení mobilizace Putin dosud nepodepsal.

Ruská redakce BBC pak připomněla, že experti předpokládají, že do armády bude povoláno mnohem více lidí než oficiálně ohlášených 300 tisíc. Poukázala také na dohady, že mobilizace – přinejmenším dokud Putin nepodepíše výnos o jejím ukončení – může být jen přerušena po dobu, než se vojenské správy vypořádají s pravidelným podzimním povoláváním branců k povinné vojenské službě. Tito povolanci podle Putinova pokynu nemají být nasazováni na Ukrajině.

Ruské ztráty navíc stále rostou a jednotky nevyhnutelně vyžadují rotaci. Není proto pochyb, že budou zapotřebí další posily. „Na jak dlouho byly statisíce mobilizovaných vojáků poslány do ozbrojených sil není jasné,“ napsal na sociální síti Telegram právník lidskoprávní skupiny Agora Pavel Čikov. „Dříve nebo později… Buď kvůli smrti, zranění nebo i z jiných důvodů, bude potřeba jejich místa zaplnit rekruty,“ dodal.

Reklama

Doporučované