Hlavní obsah

Výsledky Muskovy ankety mluví jasně. Lidé ho v čele Twitteru nechtějí

Foto: Profimedia.cz

Elon Musk převzal Twitter na konci října. Po sérii kritizovaných kroků nechal rozhodnout o tom, jestli má z čela společnosti odstoupit.

Reklama

aktualizováno •

Miliardář Elon Musk čelil od říjnového převzetí Twitteru opakované kritice. Nakonec nabídl, že na pozici ředitele skončí. O svém osudu nechal rozhodnout přímo uživatele platformy. Ti mu nakonec hromadně vyjádřili nesouhlas.

Článek

Kritizovaný ředitel Twitteru Elon Musk zveřejnil na svém twitterovém účtu anketu, ve které se svých 122 milionů sledujících zeptal, zda má zůstat v čele společnosti, nebo z něj odstoupit. Slíbil přitom, že se zařídí podle toho, jak rozhodnou.

Musk se stal generálním ředitelem Twitteru na konci října poté, co propustil řadu vedoucích pracovníků a rozpustil představenstvo společnosti. Následovala řada rozhodnutí, která si vysloužila ostrou kritiku veřejnosti i výrazných osobností. Musk v reakci na to slíbil, že o všech důležitých změnách budou napříště rozhodovat sami uživatelé, píše agentura AP.

„Měl bych odstoupit z funkce šéfa Twitteru?“ napsal krátce poté Musk na svém twitterovém účtu. „Budu se řídit výsledky tohoto hlasování,“ dodal.

Uživatelé mu nakonec vyslali jasný vzkaz. V anketě, která trvala 12 hodin, hlasovalo přes 17,5 milionu lidí. Celkem 57,5 % z nich se vyslovilo pro to, aby Musk na pozici ředitele Twitteru skončil.

Zda se Musk výsledkům podrobí a z pozice ředitele společnosti opravdu odstoupí, zůstává nejasné. I kdyby však post opustil, i nadále zůstane majitelem Twitteru, upozorňuje BBC.

Krátce poté, co anketa odstartovala a hlasy pro „ano“ získávaly výrazný náskok, Musk reagoval na domněnku, že už vybral nového ředitele. „Nikdo, kdo by skutečně dokázal udržet Twitter při životě, o tuto práci nestojí. Žádný nástupce není,“ uvedl.

Veřejné hlasování o buducnosti Twitteru se setkalo s nepochopením Muskova předchůdce, bývalého ředitele společnosti Jacka Dorseyho. Podnikatel, který nedávno investoval do sociální sítě Nostr, v reakci na Muskův příspěvek lakonicky napsal: „Proč?“

Anketa se objevila krátce poté, co společnost oznámila, že z platformy odstraní účty, které byly zřízeny jen za účelem propagace konkurenčních sítí. Krok se týká rovněž obsahu, v němž jsou odkazy nebo uživatelská jména k platformám Facebook, Instagram, Mastodon, Truth Social, Tribel, Nostr a Post. Na seznamu nefiguruje například videoplatforma TikTok, vlastněná čínskou společností ByteDance.

V sobotu, ještě předtím, než bylo zavedení nových pravidel oficiálně ohlášeno, Twitter zrušil účet novinářce Taylor Lorenzové z deníku The Washington Post, upozorňuje BBC. Poté, co byl její účet v neděli znovuobnoven, sdílela odkaz na příspěvek, kterým si měla odstranění účtu zasloužit. Zveřejnila v něm soupis svých účtů na konkurenčních platformách.

Muskovo rozhodnutí, které vyústilo v zablokování účtů několika prominentních amerických novinářů, vyvolalo hlasitou vlnu kritiky. Přidali se k ní dokonce i ti, kteří dosud nového ředitele Twitteru podporovali.

Ke krokům nového šéfa se vyjádřil i jeho předchůdce. V reakci na příspěvek uživatele, jenž kritizoval zákaz propagace platformy Nostr, Dorsey napsal, že „to nedává smysl“.

Musk v reakci na kritiku slíbil, že už nepřijme žádné další zásadní rozhodnutí, aniž by si udělal on-line průzkum mezi uživateli. „Omlouvám se, už se to nestane,“ napsal Musk a krátce nato spustil hlasování o tom, jestli má odstoupit.

Reklama

Související témata:

Doporučované