Hlavní obsah

Muž ztratil po propité noci USB s daty všech obyvatel města

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Popracovní dýchánek s kolegy se pro Japonce změnil v noční můru. Po nočním tahu totiž zjistil, že mu chybí důležité USB s citlivými daty necelého půl milionu obyvatel města.

Článek

Na severozápadě Osaky, ve městě Amagasaki, se nejmenovaný Japonec rozhodl v úterý po práci vyrazit na drink se svými kolegy z práce. Ještě předtím přesunul data 465 177 lidí – celé populace města – na paměťovou kartu, kterou následně vložil do tašky. Čtyřicátník měl data k dispozici, jelikož pracuje pro společnost, která má za cíl poskytovat výhody domácnostem osvobozených od daní, informovala japonská veřejnoprávní televize NHK.

Z jednoho piva se nicméně stalo několikahodinové popíjení v lokálním podniku. Japonský úředník následně podle tamních médií usnul na ulici. Když se probudil, taška včetně paměťové karty byla pryč.

Podle městského úřadu paměťová karta obsahovala jména, data narození, adresy i citlivější informace ohledně daní či čísel účtů.

Paměťová karta je nicméně zašifrovaná a uzamčená na heslo. Zatím nevypadá, že by se k datům někdo snažil dostat, uvádí dále média.

Muž nahlásil ztrátu USB s citlivými daty na policii ve středu. Úředníci se následně za selhání omluvili na tiskové konferenci ve čtvrtek. „Litujeme, že jsme hluboce poškodili důvěru veřejnosti ve správu města,“ řekl na tiskové konferenci představitel města Amagasaki.

Reklama

Doporučované