Hlavní obsah

Na Floridě hladce prošel návrh zakázat sociální sítě mládeži do 16 let

Foto: Shutterstock.com

Děti na Floridě by podle floridských zákonodárců neměly mít přístup k sociálním sítím.

Reklama

Podle kritiků legislativy by zákaz mohl být protiústavní. Jeho stoupenci ale upozorňují na nebezpečí sociálních sítí - rostoucí počet sebevražd mladých, kyberšikanu či sexuální predátory.

Článek

Floridští zákonodárci schválili zákaz sociálních sítí pro děti mladší 16 let - navzdory obavám z porušení ústavy. Návrh zákona, který má vytvořit jeden z nejpřísnějších zákazů používání sociálních médií nezletilými, míří k republikánskému guvernérovi státu na jihovýchodě USA Ronu DeSantisovi, který dříve vyjádřil obavy týkající se ochrany soukromí.

Podle stanice NBC zvažovalo podobnou legislativu více států, ovšem Florida zašla v úvahách nejdál. Zákaz používání oblíbených platforem by nešlo obejít ani souhlasem rodičů.

Zatím podobnou legislativu - která ale používání sociálních sítí při souhlasu rodičů umožňuje - přijal pouze Utah, a to loni v březnu. Provozovatelé platforem se ale domnívají, že šlo o krok protiústavní.

Stejné obavy panují i na Floridě. Přesto zákon prošel relativně hladce a jednoznačně. Sněmovna schválila návrh zákona poměrem hlasů 108:7. Stalo se tak jen několik hodin poté, co jej schválil i senát, a sice poměrem hlasů 23:14.

Senát provedl v původním sněmovním návrhu zákona změny, které - jak uvedl republikánský mluvčí Paul Renner - snad vyřeší DeSantisovy otázky týkající se ochrany soukromí.

Návrh zákona se zaměřuje na všechny stránky sociálních sítí, které sledují činnost uživatelů, umožňují dětem nahrávat materiál a komunikovat s ostatními a používají návykové algoritmy, jejichž cílem je vyvolat nadměrné nebo nutkavé používání. Zastánci poukazují na rostoucí počet sebevražd mezi dětmi, kyberšikanu a predátory, kteří využívají sociální sítě k „lovu dětí“.

Reklama

Doporučované