Hlavní obsah

Na Krymském mostě byla částečně obnovena automobilová doprava

Foto: Budilnikov Yuriy, Shutterstock.com

Krymský most při výstavbě v roce 2018.

Reklama

Na Krymském mostě, který v pondělí vážně poškodily dvě exploze, byla částečně obnovena automobilová doprava. Podle Moskvy za útokem na stavbu, která je důležitá pro zásobování ruských vojsk bojujících na Ukrajině, stojí Kyjev.

Článek

Automobilová doprava na mostě spojujícím Rusko s anektovaným Krymem byla částečně obnovena, uvedla agentura TASS s odvoláním na místopředsedu ruské vlády Marata Chusnullina. Most, který je důležitou tepnou pro zásobování ruských vojsk bojujících na Ukrajině, v noci na pondělí vážně poškodily dvě exploze, za nimiž podle Moskvy stál Kyjev.

Podle vyjádření Chusnullina se po „dostatečném otestování“ mostu podařilo zprovoznit jeden jízdní pruh v poškozeném úseku. Jak poznamenává ruskojazyčná verze BBC, bude se tento úsek používat kyvadlově.

Už předtím Chusnullin vyjádřil přesvědčení, že automobilová doprava po obou silničních částech mostu bude obnovena k 1. listopadu.

Ruské úřady poničení mostu, při němž zemřeli dva lidé, připisují útoku ukrajinských námořních dronů. Kyjev se k tomu oficiálně nevyjádřil. Moskva také prostřednictvím zástupce svého velvyslance při OSN Dmitrije Poljanského obvinila britské tajné služby z možného podílu na tomto „teroristickém útoku“. Londýn to striktně odmítl.

Krymský či též Kerčský most o délce zhruba 19 kilometrů spojuje od května 2018 ruskou pevninu s anektovaným Krymem. Loni v říjnu ho poškodila exploze, z níž Moskva obvinila Ukrajinu a v odvetě při náletech na ukrajinská města zabila desítky civilistů. Kyjev se k útoku podle agentury Reuters přiznal jen nepřímo o několik měsíců později.

Útok na Krymský most

Most na Krym v pondělí nad ránem poškodila exploze. Incident si podle ruských úřadů vyžádal dvě oběti a přerušil dopravu na významné spojnici Ruska s anektovaným Krymem. SZ připravily přehled toho, co o útoku zatím víme.

Reklama

Doporučované