Hlavní obsah

Na kůlech a za barikádou. V Albánii objevili asi nejstarší jezerní vesnici

Foto: AFP, Albánský institut archeologie, Profimedia.cz

Potápěč pátrající v Ochridském jezeře.

Reklama

V Albánii se možná ukrývá nejstarší jezerní osada v Evropě stará tisíce let. Místo ale stále obklopuje velké množství otázek a na odpovědi může veřejnost čekat i roky.

Článek

Tým švýcarských a albánských archeologů strávil poslední čtyři roky vykopávkami ve vesnici Lin na albánské straně Ochridského jezera, a jak se zdá, čas to rozhodně nebyl ztracený. Domnívají se totiž, že odhalili možná jednu z nejstarších usedlých komunit v Evropě.

Osada se měla v daných místech nacházet přibližně před 8000 lety a předpokládá se, že v ní žilo 200 až 500 lidí. Ti bydleli v domech na kůlech, které stavení pomáhaly držet nad hladinou jezera kvůli pravidelně stoupající vodě.

„Abychom pochopili strukturu této prehistorické lokality, aniž bychom ji poškodili, provádíme velmi pečlivý výzkum, postupujeme velmi pomalu a velmi opatrně,“ cituje agentura AFP albánského archeologa Adriana Anastasiho, který se na výzkumu podílí.

„Postavit vesnici na kůlech byl složitý úkol, velmi komplikovaný, velmi obtížný, a je důležité pochopit, proč se tito lidé takto rozhodli,“ dodal expert.

Pokud by se zejména časové odhady potvrdily, šlo by o nejstarší jezerní město v Evropě. Toto označení totiž dosud patřilo podobným vesnicím objeveným v italských Alpách, které se datují „jen“ do období kolem roku 5000 př. n. l.

Osada ovšem stále ukrývá dost tajemství. Při nedávném potápění v jezeře odborníci například došli k objevu, že vesnice byla nejspíše opevněna tisíci prkny s hroty. Proč ale vesničané potřebovali tyto obranné barikády, zatím není jasné.

Mohlo by vás zajímat

Londýnský řemeslník a umělec Ben Bacon se stal hvězdou archeologie, když prokázal, že jeskynní malby z doby ledové fungovaly jako kalendář. „Povede to k dalším objevům, už na nich pracujeme,“ řekl pro SZ jeho kolega Paul Pettitt.

Najít odpověď nejen na tuto otázku může trvat ještě několik let. Vědcům se ale kousek po kousku daří skládat obrázek života na březích Ochridského jezera před tisíci lety, a to jak v oblasti architektury, tak i v případě fungování společenství.

Prozatím je podle vědců možné předpokládat třeba to, že se vesnice spoléhala na zemědělství a domestikovaná hospodářská zvířata.

Reklama

Související témata:
Ochridské jezero

Doporučované