Hlavní obsah

Na Moskvu zaútočily drony. Úlomky zbraní našli nedaleko ministerstva obrany

Foto: Mike Mareen, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Podle ruského ministerstva obrany na metropoli v pondělí ráno zaútočily dva drony. Na místě nejsou hlášeni mrtví ani zranění.

Článek

Moskva se v pondělí brzy ráno stala terčem útoku dronů. Jeden z nich zasáhl vysokopodlažní kancelářskou budovu jižně od centra ruské metropole, úlomky dalšího se našly v centru města nedaleko ministerstva obrany, uvedla agentura TASS s odvoláním na záchranné složky. Podle dosavadních informací nejsou mrtví ani zranění.

Prvotní zprávy hovořily o tom, že dronů mohlo být více, ministerstvo obrany ale posléze uvedlo, že byly dva. Oba se podle něj podařilo zneškodnit systémy elektronického boje a havarovaly.

Moskevský starosta Sergej Sobjanin na telegramu uvedl, že bezpilotní letouny na mnohamilionové město zaútočily kolem 4:00 místního času (3:00 SELČ). Z kancelářské budovy byl hlášen výbuch, agentura Reuters s odvoláním na svědka uvedla, že Moskvou zazněly exploze dvě.

„Úlomky dronu byly nalezeny na Komsomolském prospektu,“ citoval TASS ruského činitele s odkazem na druhý bezpilotní letoun. Právě nedaleko této několikaproudé třídy, která je nyní uzavřena, se nachází ministerstvo obrany. To uvedlo, že za útokem stojí Ukrajina. Proti té Moskva už téměř rok a půl vede válku.

Představitelé Kyjeva neoficiálně zodpovědnost za útok přiznali. „Spolupráce mezi dobrovolníky a agenturou (ukrajinskou vojenskou rozvědkou, pozn. red.) přináší dobré výsledky a bude to pokračovat,“ řekl serveru Ukrainska Pravda zdroj z ukrajinských bezpečnostních složek. Na anonymní ukrajinský zdroj se odvolává i server americké televize CNN.

Podle ruských činitelů drony nezpůsobily žádné vážné škody. Na záběrech z místa je ale vidět, jak vychází kouř z výškové budovy, v jejíchž nejvyšších patrech je rozbita řada oken. Menší škody jsou patrné i na Komsomolském prospektu.

Ruská metropole se terčem dronů v posledních měsících stala opakovaně. Koncem května zasáhly bezpilotní letouny i některé z nejprestižnějších moskevských částí včetně Leninského prospektu nebo západní Moskvy, kde sídlí ruská elita – včetně prezidenta Vladimira Putina.

Reklama

Doporučované