Hlavní obsah

„Na mou ženu se každý den valí bahno.“ Španělský premiér zvažuje rezignaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Twitter/PSOE

Pedro Sánchez po volbách v červenci 2023. Na premiérském postu může skončit ani ne rok po svém znovuzvolení.

Reklama

„Miluji svoji ženu a musím žít s bezmocí, když vidím to bahno, které se na ni valí,“ napsal španělský premiér Pedro Sánchez a rozmyslí se, zda rezignuje. Oním bahnem je kritika ohledně střetu zájmů, ale i nepodložené fámy.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Španělský premiér Pedro Sánchez v pondělí oznámí, zda hodlá pokračovat ve funkci premiéra. Oznámení přijde pět dní poté, co vůdce socialistů na sociálních sítích zveřejnil své cri de coeur (pláč srdce), v němž uvedl, že pokračující „obtěžování a zastrašování“, které proti němu a jeho ženě vedou jeho političtí a mediální oponenti, ho vede k úvahám o své budoucnosti. Pro tyto účely zrušil všechny své veřejné povinnosti do konce tohoto týdne.

Španělská justice zároveň v minulých dnech zahájila předběžné vyšetřování manželky premiéra Begoñi Gómezové, která je podezřelá ze střetu zájmů při přidělování státních zakázek.

Údajně měla vazby na několik společností, které obdržely veřejné peníze na pomoc proti dopadům pandemie covidu-19, popsal list El Confidencial. Vyšetřování následovalo po stížnosti nátlakové skupiny Manos Limpias (Čisté ruce), samozvaného odborového svazu s vazbami na krajní pravici, který má dlouhou a známou historii využívání soudů k pronásledování těch, které považuje za hrozbu pro demokratické zájmy Španělska.

„Teď, když jsme dospěli do tohoto bodu, si zcela oprávněně kladu otázku: Stojí to všechno za to? Upřímně řečeno nevím,“ napsal premiér ve svém dopise. „Musím se zastavit a přemýšlet o tom.“

„Často zapomínáme, že za politiky stojí lidé,“ napsal premiér. „Vůbec se nestydím říct, že jsem muž, který hluboce miluje svou ženu a který musí žít s bezmocí, když vidí všechno to bahno, které se na ni každý den valí.“ Britský list The Guardian upozorňuje, že užití výrazu „bahno“ je ještě velmi zdvořilá volba slov. Mezi fámy, které se o Gómezové snaží šířit pravicové a krajně pravicové osobnosti a média, totiž patří, že je transsexuálka, že je zapletená do obchodu s drogami v Maroku a že její rodina provozuje prostituci.

Sánchez trval na nevině své ženy a otevřeně obvinil konzervativní Lidovou stranu (PP) a krajní pravici ze spolčení s nepřátelskými médii, která se snaží útokem na jeho ženu způsobit jeho „osobní a politický kolaps“. Sánchezův dopis - který premiér podle vyjádření jeho okolí napsal sám a bez konzultace se svými poradci - označili jeho spojenci za hluboce osobní poslední krok muže, který má dost útoků na svou ženu. Ty se v posledních letech stupňují.

Reklama

Doporučované