Hlavní obsah

Na předměstí Rigy hoří americká továrna na drony

Foto: Profimedia.cz

S plameny v americké továrně bojuje padesátka hasičů.

Reklama

Na předměstí lotyšské Rigy vypukl požár v americké továrně na drony. Přesný rozsah škod zatím není znám, obyvatelé hlavního města pak nejsou podle úřadů v ohrožení.

Článek

Na předměstí lotyšského hlavního města v úterý vypukl požár v továrně americké firmy Edge Autonomy na výrobu bezpilotních letounů, které jsou dodávány do desítek zemí světa jak pro vojenské, tak civilní a akademické účely. Úřady kvůli hustému dýmu vyzvaly obyvatele čtvrti Márupe, aby zavřeli okna a dveře a vypnuli ventilaci. Ujišťují, že obyvatelé Rigy nejsou v ohrožení, uvedl server Delfi.lv.

Společnost Edge Autonomy požár ve výrobním závodu potvrdila, nicméně se zdržela podrobnějšího vyjádření. Zástupce ředitele Jánis Vilmanis připustil, že oheň způsobil velké škody, ale přesnější rozsah ještě není znám.

Na místě s plameny bojuje padesátka hasičů, jakož i tým záchranářů z blízkého letiště, odkud přijeli i s největší cisternou v pobaltské zemi. Na místě jsou také sanitky. Dopravu v okolí řídí policisté. Řidiče vybízejí, aby pokud možno jeli jinou trasou a nepřibližovali se k požáru.

Podnik Edge Autonomy (dříve UAV Factory) vznikl v roce 2009 a patří k největším dodavatelům dronů na světě. Výrobky jsou dodávány do více než 70 zemí světa. Předloni obrat dosáhl 8,661 milionu eur (asi 205 milionů Kč) a zisk 546 356 eur (asi 13 milionů Kč). Majitelem podniku je americká společnost Edge Autonomy Holdings, dodal server.

Reklama

Související témata:

Doporučované