Hlavní obsah

Na Ukrajinu se vrátilo 37 dětí, které byly deportovány do Ruska

Foto: Profimedia.cz

Po ruské invazi na Ukrajinu odešlo do Ruska 690 tisíc dětí, uvedla ruská státní agentura TASS. Ilustrační snímek.

Reklama

Několik desítek ukrajinských dětí se vrátilo zpět ke se svým rodinám, poté co je Rusové odvezli na konci srpna na své území. Podobný osud potkal od začátku invaze statisíce nezletilých.

Článek

Na konci srpna odebrali ruští vojáci 37 dětí z Charkovské oblasti na východě Ukrajiny, odkud je odvezli do jihoruského města Kabardinka. Navzdory tomu, že všechny měly rodiče.

Nyní se tyto děti vrátily zpět na Ukrajinu, kde se znovu setkaly se svými rodinami, uvedlo ukrajinské ministerstvo pro reintegraci dočasně okupovaných území. V současné chvíli pobývají v táborech pro vnitřně vysídlené osoby v Zakarpatské oblasti.

„Proces návratu byl obtížný, ale skončil úspěšně. Aby si rodiče mohli své děti vyzvednout, museli absolvovat dlouhou cestu přes několik evropských zemí,“ napsalo ministerstvo. Úřad uvedl, že na zajištění návratu dětí spolupracoval se státní migrační službou, nevládní organizací SOS dětské vesničky Ukrajina i dopravci.

Od začátku únorové invaze přišlo do Ruska z Ukrajiny více než 4,5 milionu lidí, včetně 690 tisíc dětí, uvedla ruská státní tisková agentura TASS. Moskva tvrdí, že Ukrajincům poskytuje humanitární pomoc, a deportaci několika stovek tisíců dětí označila za evakuaci, zatímco západní státy za únos.

Nucená deportace dětí je podle mezinárodního práva považována za akt genocidy, pokud je „spáchána s úmyslem zcela nebo zčásti zničit národnostní, etnickou, rasovou nebo náboženskou skupinu“, píše deník The Moscow Times.

Kyjevští prokurátoři podle média pracují na obžalobě Moskvy z genocidy u Mezinárodního trestního soudu v Haagu kvůli údajným násilným deportacím ukrajinských dětí.

Rusko z Ukrajiny odvezlo přes 300 tisíc dětí

Na území Ruska se od začátku invaze na Ukrajinu dostaly statisíce ukrajinských dětí. A zatímco ruské úřady mluví o evakuaci, směrem na Západ se častěji používá jiný výraz: únos. Viní z něj i ruskou dětskou ombudsmanku.

Mluvčí ukrajinského ministerstva zahraničí Oleh Nikolenko označil deportaci tisíců ukrajinských dětí z Mariupolu na Sibiř za závažné porušení 4. Ženevské úmluvy a Úmluvy OSN o právech dítěte. „Rusko musí navrátit všechny unesené děti jejich rodičům nebo opatrovníkům,“ napsal Nikolenko na Twitteru.

Moskevský zmocněnec pro dětská práva řekl, že děti odvezené do Ruska z okupovaného ukrajinského města Mariupol měly vůči Rusku negativní postoj, ale nyní k němu chovají velkou lásku. Domů už se podle něj vrátit ani nechtějí.

Ukrajinské úřady a lidskoprávní organizace popisují podle deníku The Washington Post deportaci Ukrajinců jako součást taktiky, která má terorizovat a demoralizovat.

Reklama

Doporučované