Hlavní obsah

Napoleonův ikonický klobouk míří do aukce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: ČTK

Napoleon nosil klobouk tak, že měl jeho rohy rovnoběžně s rameny.

Reklama

Cena artefaktu se odhaduje na stovky tisíc eur. Ve vlastnictví ji měl francouzský průmyslník.

Článek

Klobouk francouzského císaře Napoleona Bonaparteho jde v neděli do dražby. Aukce proběhne v pařížské aukční síni Osenat, jak uvádí agentura AP.

Dvourohá pokrývka hlavy z černé bobří plsti je oceňovaná na 600 až 800 tisíc eur, píše dále britská BBC.

Podle historiků se stal Napoleonův klobouk jeho hlavní značkou. Díky tomu, že ho nosil napříč, byl v bitvách rozpoznatelný - vojevůdce ho nosil tak, že měl rohy rovnoběžně s rameny, většina jeho důstojníků nosila klobouk kolmo k ramenům.

„Lidé tento klobouk všude poznávali. Když ho viděli na bitevních polích, věděli, že je tam Napoleon… A když byl v soukromí, měl ho vždy na hlavě, nebo ho držel v ruce – a někdy ho hodil na zem. To byl jeho obraz - symbol císaře,“ řekl pro BBC licitátor Jean Pierre Osenat.

Napoleon vlastnil v průběhu let asi 120 klobouků, přičemž se předpokládá, že se jich zachovalo pouze 20. „Pro lidi, kteří se zajímají o napoleonské suvenýry, je to svatý grál mít klobouk,“ říká dále Osenat. „Zbylo jich asi 20, které jsou autentické, a asi 15 z nich je uloženo v muzeích, takže asi čtyři nebo pět je v rukou sběratelů,“ dodává.

Podle dražitelů byl prvním majitelem cenného klobouku plukovník Pierre Baillon, rotmistr pod Napoleonem a jeden z jeho spolubojovníků v mnoha bitvách, včetně Waterloo.

Klobouk pak prošel několika rukama, než ho získal průmyslník Jean-Luis Noisiez. Podnikatel před svou smrtí v roce 2022 strávil více než půl století shromažďováním své sbírky napoleonských památek, palných zbraní, mečů a mincí, píše dále AP.

Do dražby tak míří i další napoleonské artefakty. Například stříbrný talíř uloupený z Napoleonova kočáru po jeho porážce u Waterloo v roce 1815 nebo dřevěná toaletní skříňka s břitvami, stříbrným kartáčkem na zuby, nůžkami a dalšími předměty.

Reklama

Související témata:

Doporučované