Hlavní obsah

NASA našla na Marsu organické látky

Foto: Triff, Shutterstock.com

Robotické vozítko Perseverance na Marsu.

Reklama

aktualizováno •

Vědci z americké vesmírné agentury NASA oznámili, že robotické vozítko Perseverance našlo v dávné říční deltě na rudé planetě organické horniny. Vědci by chtěli vzorky v roce 2030 přivézt na Zemi.

Článek

Perseverance už dlouho jezdí vyschlou deltou na Marsu a naráží tam na stále další a další stopy, jež naznačují, že místo bylo kdysi plné organické hmoty. Vozítko totiž objevuje molekuly obsahující uhlík, který je základním stavebním kamenem života, jak ho známe na Zemi.

Výskyt organických sloučenin ale nutně neznamená, že by byly biologického původu. Mohou vzniknout i chemickými procesy.

Vzorky vozítko ukládá pro plánovanou budoucí misi nazvanou Mars Sample Return (Návrat vzorků z Marsu), během níž by vědci chtěli sesbírané horniny v roce 2030 přivézt na Zemi. Pokud se to povede, bylo by to vůbec poprvé, co se na naši planetu dostanou vzorky z rudé planety.

„Horniny, které jsme zkoumali, mají nejvyšší koncentraci organických látek, jakou jsme zatím na misi našli,“ řekl vědecký pracovník projektu Perseverance Ken Farley během čtvrteční tiskové konference.

„A organické molekuly jsou samozřejmě stavebními kameny života. Je to všechno velmi zajímavé, že máme horniny, které byly uloženy v obyvatelném prostředí v jezeře a které nesou organické látky,“ uvedl Farley.

Foto: Dotted Yeti, Shutterstock.com

Animace kráteru Jezero, pojmenovaného po městě v Bosně a Hercegovině.

Čtyři slibné vzorky vozítko Perseverance objevilo v kráteru nazvaném Jezero. Ten má délku 45 kilometrů a je pro vědce NASA mimořádně zajímavý. Domnívají se, že jde o dno bývalého jezera s říční deltou. Právě proto se tam mohly uchovat stopy po případném dávném životě.

Podle přesvědčení vědců se tam voda nacházela před 3,5 miliardy let. Důkazem je podle Farleyho například to, že vědci našli pískovec, který nese zrnka a úlomky hornin vzniklých daleko od kráteru Jezero.

„Kráter Jezero jsme pro Perseverance vybrali k průzkumu, protože jsme si mysleli, že má největší šanci poskytnout vědecky vynikající vzorky – a nyní víme, že jsme rover poslali na správné místo,“ řekl Thomas Zurbuchen, zástupce administrátora NASA pro vědu ve Washingtonu.

Celkem zatím Perseverance významných vzorků nasbíral 12. Vědci z NASA chtějí část uložit na předem určené místo na Marsu, vozítko by je tam mohlo vyložit přibližně za dva měsíce. Poté bude rover pokračovat v průzkumu delty.

Organické molekuly se skládají z nejrůznějších sloučenin tvořených převážně uhlíkem a obvykle obsahují atomy vodíku a kyslíku. Mohou obsahovat i další prvky, například dusík, fosfor a síru. Některé z těchto sloučenin jsou chemickými základními stavebními kameny života.

Připomeňte si

Robotické vozítko Perseverance loni v únoru zahájilo sestup na Mars. Přistávací manévr si vysloužil přezdívku „7 minut hrůzy“, které začaly hned po vstupu do atmosféry.

Tým vědců přezdívá jedné ze skal, z nichž Perseverance odebírala vzorky, Wildcat Ridge. Ta pravděpodobně vznikla, když se před miliardami let v jezeře usazovalo bahno a písek. Vozítko povrch skály analyzovalo přístrojem známým jako Scanning Habitable Environments with Raman & Luminescence for Organics & Chemicals (SHERLOC).

V roce 2013 našlo vozítko NASA Curiosity na Marsu důkazy o přítomnosti organických látek ve vzorcích horninového prachu a Perseverance již dříve detekovala organické látky v kráteru Jezero. Na rozdíl od předchozího objevu ale tentokrát vědci vozítko poslali do oblasti, kde kdysi teoreticky opravdu mohl život existovat. Soli a sedimenty se tam totiž usazovaly za podmínek, které jsou pro něj příznivé.

„Skutečnost, že organické látky byly nalezeny v takové sedimentární hornině – známé tím, že se v ní zde na Zemi zachovaly zkameněliny dávného života –, je důležitá. Nicméně jakkoli jsou naše přístroje na palubě Perseverance schopné, na další závěry si budeme muset počkat, dokud se vzorky nedostanou na Zemi k důkladnému studiu,“ řekl Farley.

Další podrobnosti o jednotlivých vzorcích si můžete prohlédnout na webové stránce NASA.

Reklama

Doporučované