Hlavní obsah

NASA zveřejnila dlouho očekávanou zprávu o UFO

Foto: Repro:NASA

Polární záře nad Kanadou vyfocená z vesmírné stanice.

Reklama

aktualizováno •

NASA ve zprávě uvádí, že zkoumá „události na obloze, které se z vědeckého hlediska nedají identifikovat jako letadla nebo známé přírodní fenomény“. Kvůli UFO zakládá nový tým. Důkaz o mimozemském životě ale nemá.

Článek

Vypracování zprávy o neidentifikovatelných létajících objektech americký Národní úřad pro letectví vesmír (NASA) zadal už loni. Po roce čekání to nevypadá, že by odborníci přinesli bombastická zjištění nebo tvrzení, jako se to stalo například při nedávném slyšení v Kongresu.

NASA v úvodu přiznává, že není schopná vysvětlit některé události popsané „věrohodnými svědky, často vojenskými letci“, kteří hlásili na obloze neznámé objekty.

„Většinu z těchto událostí se podařilo vysvětlit, ale malá hrstka (objektů) nemůže být bezprostředně identifikovaná jako známý, člověkem vytvořený nebo přírodní fenomén,“ píše se ve zprávě zveřejněné ve čtvrtek.

Od senzacechtivosti k vědě

„Hlavním poselstvím této studie je, že je toho ještě mnoho, co musíme zjistit,“ shrnul závěry později na tiskové konferenci ředitel NASA Bill Nelson, sám bývalý astronaut a také někdejší demokratický senátor a přítel prezidenta Joea Bidena.

Nelson apeloval, aby výzkum UFO přešel od „senzacechtivosti k vědě“. NASA proto zakládá nový tým na zkoumání tohoto fenoménu.

„Existuje určitý způsob myšlení. Všechny nás baví Indiana Jones v Amazonii a hledání křišťálové lebky, takže je tu spousta folklóru. Proto jsme vstoupili do arény, abychom se pokusili do toho proniknout z vědeckého hlediska,“ vysvětlil Nelson.

Foto: Repro: NASA

Ředitel NASA Bill Nelson mluví o nutnosti vědeckého výzkumu neidentifikovatelných létajících objektů.

Ředitel Nelson se zavázal k transparentnosti. „Pokud bude v oblasti UFO co zveřejnit, vsaďte své boty, že to řekneme,“ řekl. Vzápětí ale vedení vládní agentury odmítlo prozradit, kdo nový tým zkoumající UFO řídí a kolik bude celý program stát.

Podle Nelsona dosud neexistuje žádný důkaz, který by naznačoval mimozemský původ objektů, jež se nepodařilo identifikovat. Ani tuto možnost ale nevylučuje. „Začínáme bez jakýchkoli předsudků, chápeme, že jsme ve světě objevů,“ prohlásil Nelson.

Více se zaměřit na výzkum UFO ale úřad nechce „jen“ kvůli rozšiřování lidského poznání. Dan Evans z vědeckého ředitelství NASA zdůraznil, že celá záležitost je také „o bezpečnosti naší oblohy“.

NASA ve zprávě zároveň píše, že má techniky a metody, které můžou při odhalování neznámých objektů pomoci. Nejsou ale dostačující.

„Prozkoumali jsme zařízení NASA. I když poskytují komplexní obraz oceánu, povrchu i atmosféry, obvykle nedisponují rozlišením potřebným k (výzkumu) událostí UAP,“ upřesnil podle BBC předseda panelu, který zprávu sestavoval, David Spergel. UAP je zkratka pro „neidentifikovaný anomální fenomén“, což je výraz, který NASA pro UFO používá.

S nedostatkem dat pomůže i veřejnost

Zpráva upozorňuje, že soukromé firmy už mají dostatečně vyvinuté satelity, které můžou sledovat Zemi a pořizovat snímky v rozlišení nutném pro identifikaci UFO. Autoři doporučují, aby americká vláda upřela pozornost k tomu, jak v budoucnu sbírat kvalitní data o tomto fenoménu.

UFO se zabýval i Kongres

Tři veteráni vypovídali před Sněmovnou reprezentantů o jevech známých jako UFO. Tvrdili, že vláda tají program, který tyto objekty shromažďuje. Jeden z nich dokonce říkal, že vláda má mimozemský biologický materiál.

Za největší problém zpráva považuje nedostatek dat. „Reakce na tuto výzvu bude vyžadovat nové a robustní metody získávání dat, pokročilé analytické techniky, systém hlášení a snížení stigmatu s ním spojeného,“ připouští úřad rezervy.

V souvislosti se stigmatem zástupci NASA mluvili o tom, že členové panelu sestavujícího zprávu čelili na internetu posměchu. Někteří se podle Evanse stali adresáty „skutečných hrozeb“. I z toho důvodu prý orgány nechtějí oznámit, kdo stane v čele nového týmu.

Podle NASA by při sběru dat mohly pomoci nástroje umělé inteligence a strojového učení. Důležitou roli ale můžou sehrát i amatérští pozorovatelé z celého světa, kteří použijí volně dostupné aplikace do mobilních telefonů.

NASA má v úmyslu využít i crowdsourcing, tedy veřejný sběr peněz, aby pomohla zaplnit mezery v současných nástrojích sběru dat.

Reklama

Související témata:

Doporučované