Hlavní obsah

Ukrajina kvůli zničení přehrady zažaluje Rusko v Haagu

Foto: Astanin, Shutterstock.com

Kachovská přehrada před protržením.

Reklama

aktualizováno •

Přírodní katastrofa postihne jak ukrajinské obyvatele, tak ukrajinské zemědělství. Hrozí nedostatek pitné vody v Chersonské, Záporožské, Dněpropetrovské oblasti a dokonce i na okupovaném Krymu.

Článek

Ukrajina chce kvůli protržení Kachovské přehrady zažalovat Rusko u Mezinárodního trestního soudu v Haagu, oznámil ve středu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Kyjev už o tom podle něj informoval všechny své spojence v Evropské unii a Severoatlantické alianci.

Souběžně s tím ukrajinský nejvyšší státní zástupce začal rusko vyšetřovat kvůli tzv. ekocidě, tedy záměrnému poškození životního prostřed, za účelem oslabení nebo zničení nepřítele.

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba už v úterý označil ruské vyhození vodní elektrárny Kachovka do povětří za strašlivý válečný zločin a pravděpodobně největší katastrofu způsobenou člověkem v Evropě za poslední desetiletí.

Obdobně se vyjádřili i ukrajinští spojenci. „Rusové použili přehradu jako válečnou zbraň,“ řekla pro Politico německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková. Rusko naopak z protržení přehrady viní Ukrajinu. Tvrzení ani jedné strany nelze nezávisle ověřit.

Rána pro ukrajinské zemědělství

Zásadní vliv bude mít katastrofa na ukrajinské zemědělství. Většina odvětví je závislá na vodě z přehrady jako zdroje pro velice důležité zavlažovací systémy. Zemědělství důsledkem protržení hráze ve velké míře o tyto veledůležité zásoby přijde.

Podle odhadů ukrajinského ministerstva zemědělství skoro 94 procent zavlažovacích systémů v Chersonské oblasti zůstane bez vody. V Záporožské oblasti se to bude týkat 74 procent zavlažovacích kapacit a v Dněpropetrovské oblasti 30 procent. Nedostatek vody, jak pitné tak té pro zemědělství, se bude týkat i okupovaného Krymu.

Ministerstvo předpokládá, že důsledkem úterního zničení přehrady ztratí jeden a půl miliard dolarů v zisku. Odhady počítají s tím, že voda zaplaví asi 10 tisíc hektarů půdy. Nicméně důsledky pocítí zemědělská plocha mnohonásobně větší. Ministerstvo v prohlášení uvedlo, že se obávám, že pole na jihu Ukrajiny mohou během příštího roku změnit v poušť, pokud se dodávky vody nevrátí na optimální hodnoty.

Podle ministerstva se katastrofa dotkne také rybolovu. Přehrada byla ročně domovem pro více jak dva a půl tisíce tun ryb a bude nejméně sedm až deset let trvat než se stav vrátí na původní hodnotu v případě, že se nádrž opraví.

Plné následky zničení Kachovské přehrady se projeví poté, co začne opadat voda. Na úterní tiskové konferenci to řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, jenž situaci popsal jako „ekologickou zbraň hromadného ničení“.

Hned tři regiony - Záporožská, Chersonská a Dněpropetrovská oblast - budou mít problémy s pitnou vodou, dodal. Podle náměstka generálního tajemníka OSN pro humanitární záležitosti Martina Griffithse se nedostatek vody bude týkat až milionu lidí v těchto třech oblastech, řekl pro CNN.

Ofenzíva se neodkládá

Ukrajinský prezident také citoval tajné služby, které měly informace o tom, že Rusové v roce 2022 obložili přehradu výbušninami. „Věděli jsme, že je to mimo naši kontrolu a že pokud tam jsou výbušniny, mohlo by dojít k výbuchu,“ citoval ho list Ukrajinska pravda.

I přes všechny škody, které zničení přehrady způsobilo, Zelenskyj tvrdí, že to nijak neovlivní ukrajinské schopnosti osvobodit území od ruských okupantů. Ukrajinská armáda je na osvobozování vlastního území plně připravena, zopakoval své tvrzení z předchozích dnů.

Foto: NY Times, Institute for the Study of War, Seznam Zprávy

Kachovská přehrada a její okolí.

Důkazy nasvědčují, že za zničením stojí Rusko

Americká televizní stanice NBC přišla s informací s odkazem na americké zpravodajské služby, že nová zjištění amerických zpravodajců nasvědčují spíše tomu, že přehradu zničily ruské jednotky. Moskva to ale odmítá

Na základě těchto informací vydal Bílý dům prohlášení, že plánuje odtajnění dokumentů, které obsahují informace o příčině protržení hráze. Mluvčí Národní bezpečnostní rady John Kirby prohlásil, že „americká vláda nemůže přesně říct, kdo za protržením stojí“. „Spolupracujeme s Ukrajinci, abychom získali více informací,“ dodal.

O možném viníkovi hovořila také zpráva Institutu pro studium války (ISW), jasné důkazy o tom, kdo za katastrofou stojí, ale podle ní chybí. Podle ISW má větší motiv ke zničení přehrady ruská strana. Své stanovisko opírá o analýzu možného vývoje války z října 2022, kde tvrdil, že Rusko může v budoucnu zničit přehradu za záminkou zamaskování svého ústupu nebo zpomalení ukrajinského postupu. Ukrajina podle institutu neměla motivaci přehradu zničit.

ISW se domnívá, že zničení Kachovské přehrady může být ruskou taktikou, jak zvětšit koryto Dněpru a ztížit ukrajinské ambice pro ofenzívu a překročení už tak logisticky náročné vodní překážky.

Odborníci se domnívají, že vybuchla přehrada uvnitř

Podle expertů oslovených NYT za zhroucením přehrady zřejmě stojí exploze výbušnin umístěných uvnitř vodní elektrárny. Za méně pravděpodobné, ale ne nemožné, považují, že by za zničením stálo ostřelování nebo zhroucení přehrady vlivem dřívějšího poškození, či rekordního objemu vody.

Mohutná betonovo-ocelová konstrukce přehrady byla navržená tak, aby vydržela extrémní situace a za jejím zhroucením by mohl stát pouze výbuch v uzavřeném prostoru, který by veškerou svou energií působil na okolní konstrukci, míní odborníci.

K takovému výbuchu by podle nich bylo zapotřebí velké množství výbušnin. O to větší množství by bylo potřeba pro poškození hráze vnějším výbuchem, který by na hráz nepůsobil takovou silou. Pokládají tak za méně pravděpodobné, ale ne nemožné, že by se hrát protrhla vinou ostřelování.

+1

„Budete omezení tím, kolik toho raketová hlavice dokáže unést,“ řekl pro NYT Nick Glumac, profesor a odborník na výbušniny z Illinoiské univerzity. „Ani přímý zásah by přehradu nezničil,“ dodal.

Od začátku války byla přehrada v epicentru těžkých bojů, které přehradu několikrát přímo zasáhly. Není jasné, že by hlavní příčinou tedy bylo dřívější poškození. Odborníci vliv dřívějšího poškození nevnímají jako signifikantní hrozbu pro životnost přehrady. „Jsou to obrovské konstrukce. Jsou navržené tak, aby vydržely extrémní podmínky. Jsou drsné,“ mluvil pro NYT o povaze přehrad profesor Nick Glumac. „Přehrady se protrhávají, je to možné,“ řekl Gregory B. Baecher, inženýr z Marylandské univerzity, který se přehradám a jejich kolapsům věnuje. „Když koukám na tento případ, řeknu si, že vypadá velmi podezřele,“ dodal.

Část expertů dodává, že za kolapsem může stát rekordní množství vody, které se v nádrži nacházelo. Podle databáze americké Zemědělské služby byla hladiny vody v přehradě nejvyšší za posledních 30 let.

Tomu ale podle profesora Baechera nenasvědčuje průběh ani místo protržení. „Dojde-li k tomu, že přehrada nevydrží nápor vody, může dojít k protržení. Obvykle se tak ale stane na jednom z okrajů hráze,“ prohlásil. Snímky přehrady však ukazují, že k protržení došlo víceméně uprostřed hráze.

Evakuace zasažených oblastí je v plném proudu

Do bezpečí ze zaplavených částí regionu se dostalo už přes 2000 lidí, oznámily ukrajinské úřady. Nejvíce evakuovaných pochází z největšího města oblasti Chersonu, ve kterém před válkou žilo okolo 300 tisíc lidí. Voda podle prezidentské kanceláře kulminovala v 17 obcích, kde dohromady žije zhruba 16 tisíc lidí, poškozených domů evidují 1900.

Podle gubernátora evakuaci doprovázelo ruské ostřelování a několik ruských raket zasáhlo zatopené oblasti. Podle informací BBC byli během ruského útoku zranění dva policisté, jež dohlíželi na evakuaci civilistů.

Na levém břehu Dněpru, který kontroluje Rusko, evakuace mnohdy vázla, jak informují i státem kontrolovaná média. Ruské okupační úřady vyzvaly obyvatele Nové Kachovky, města, které sousedí s přehradou, k odchodu až poté, co byla značná část města zaplavena. Ve městě Olešky, které se nachází také pod ruskou okupací lidé marně čekali na záchranu a musí se často ze zaplavených oblastí dostat vlastními silami.

Podle Moskvou dosazeného starosty Nové Kachovky Vladimira Leonťjeva muselo být z města evakuováno nejméně 900 lidí. Tamní úřady ví zatím nejméně o sedmi lidech, kteří jsou pohřešovaní. Zároveň oznámil, že probíhají záchranné operace na osvobození nejméně 100 lidí, kteří jsou uvězněni v Nové Kachovce.

Voda na některých místech klesá

V Nové Kachovce hladina vody dosáhla 12 metrů a zaplavila i další obce dále podél toku řeky. Některé vesnice jsou podle starosty Nové Kachovky zcela pod vodou.

Ve středu ráno ale město informovalo, že hladina vody začala postupně klesat. „Hladina vody klesla o 35 centimetrů, to je pozitivní,“ řekl starosta Leonťjev.

Ukrajinské úřady doufají, že se vodní hladina stabilizuje a začne pomalu klesat ve středu večer. Přírůstek vody v Chersonu už dopoledne oproti úterku výrazně zpomalil.

Ukrajinci už plánují opravy

Je jasné, že škody po záplavách budou obrovské. Ukrajinská vláda už začíná pomalu plánovat, jakým způsobem obnoví zničenou infrastrukturu. Vyčlení 40 milionů dolarů na konstrukci nové sítě vodovodního potrubí, které bude do postižených oblastí dopravovat pitnou vodu. Na Telegramu to v úterý večer oznámil ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

Nové potrubí by mělo zásobovat pitnou vodou města v Dněpropetrovské oblasti jako Nikopol nebo Kryvyj Rih. Výstavba by měla bez ohledu na boje na frontě začít okamžitě, uvedl web Kyiv Independent.

Vláda by chtěla také zajistit dodávky pitné vody pro Cherson, Mykolajiv, Záporoží a celou Dněpropetrovskou oblast. Plánuje na to ze svého už tak napjatého rozpočtu vyčlenit více jak 22 milionů dolarů.

Reklama

Doporučované